Виплати військовим в разі поранення – яку грошову допомогу можна отримати та як оформити

Українські військові мають право на отримання грошової допомоги в разі поранення від час служби. В Міністерстві оборони України пояснили, як захисники та захисниці можуть отримати ці виплати, і які документи для цього потрібно підготувати.

Як передає Military Media Center, грошова допомога військовим у випадку поранення одноразова. При цьому розмір допомоги залежить від встановленої групи інвалідності. Представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки Шевченківського району міста Києва Сергій Рунчев, як захисникам та захисницям отримати такі виплати від держави. 

Зазначається, що одноразову грошову допомогу військовим сплачують в таких випадках:   

  • Встановлення інвалідності внаслідок поранення (контузія, травма або каліцтво) під час військової служби;
  • Встановлення інвалідності, яка настала внаслідок захворювання або нещасного випадку під час проходження військової служби.   

Розмір такої одноразової грошової допомоги залежить від групи інвалідності, а також від інших факторів: якщо інвалідність була внаслідок виконання військового обов’язку – від 250 до 400-кратного прожиткового мінімуму, а якщо при проходженні військової служби – від 70 до 120-кратного прожиткового мінімуму. 

Крім того, одноразову грошову допомогу виплачують військовим, які частково втратили працездатність без встановлення інвалідності у випадку поранення (контузія, травма або каліцтво). Розмір виплати залежить від ступеня втрати часткової працездатності:

  • 70-кратний прожитковий мінімум, якщо втрата працездатності була під час військової служби (або не пізніше ніж через три місяці після звільнення);
  • 50-кратний прожитковий мінімум, якщо втрата працездатності сталася в період проходження строкової військової служби, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення.

Слід зауважити, що прожитковий мінімум для працездатної особи в Україні становить 2 684 гривні. Тобто, якщо йдеться про виплату 50-кратну прожитковому мінімуму, то це мінімум помножений на 50 – допомога в розмірі 134 200 гривень. Для того, щоб отримати виплати військовим треба звертатися до районного Територіального центру комплектування (військкомат) та надати такі документи:

  • Заяву встановленого зразку;
  • Згоду на обробку персональних даних;
  • Документ, що посвідчує особу, тобто паспорт громадянина України, а для осіб без громадянства та іноземців – документ, що посвідчує їх особу;
  • Документ про присвоєння реєстраційного номера платника податків, крім осіб без громадянства або іноземців;
  • Витяг з наказу про виключення зі списків особового складу з військової частини;
  • Свідоцтво про хворобу або витяг з протоколу Центральної військово-лікарської комісії про причинний зв’язок;
  • Копію довідки МСЕК;
  •  Довідку про обставини травми, поранення (контузії).

 

Допомога військовим       

Раніше міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що українські захисники, які отримали травму під час служби, мають право на безкоштовне протезування. За її словами, Військові не повинні чекати встановлення інвалідності для отримання протеза – достатньо надати довідку про обставини травми від командира військової частини. При цьому кошти на це виділяються з державного бюджету. Держава також сплачує ремонт протеза в разі необхідності. Максимальна сума компенсації протезування для військових в Україні становить 2 мільйони гривень. 

“Як показує наша реальність, з протезом можна їздити на авто, займатися спортом, підійматися в гори й робити багато інших звичних речей. Питання також у майстерності опанування та внутрішній мотивації людини. Ми зі сторони держави робимо усе, аби якісний протез був доступний тим, хто його потребує”, – зазначила міністерка соціальної політики.

Також повідомлялося, що цьогоріч 276,9 мільярда гривень було витрачено на придбання військової техніки, озброєння тощо. Крім того, в Міністерстві фінансів України розповіли, що на грошові виплати захисникам та захисницям виділили третину державного бюджету. За сім місяців 2023 року це вже близько 520 мільярдів гривень.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Допомога тим, чиї близькі зараз на фронті – інструкція МОЗ
  • Кабмін України змінив правила щодо виплат соцдопомоги – хто отримає гроші
  • Що робити переселенцям в Україні, щоб не призупинили виплати у разі відсутності під час перевірки місця проживання
  • Безоплатний проїзд у громадському транспорті для військових: що робити, якщо відмовляють у перевезенні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *