У вересні українські пенсіонери зможуть отримати додаткові виплати до пенсії: деталі

У вересні 2023 року в Україні не передбачене підвищення пенсій. Проте певні категорії громадян можуть розраховувати на додаткові грошові виплати. У вересні деякі пенсіонери зможуть отримати грошові виплати від ООН, а також вікові надбавки. До кінця 2023 року мінімальна пенсія в Україні становитиме 2093 гривні. Для літніх людей із повним трудовим стажем мінімальна пенсія — від 2760 гривень. Проте пенсіонери, яким виповнилося 70, 75 та 80 років, отримають вікові надбавки.

Вікові надбавки

Програма додаткових виплат до пенсії для літніх людей діє протягом року. Літні люди отримають додаткові гроші у розмірі:

  • 300 гривень — пенсіонери від 70 до 75 років;
  • 456 гривень — пенсіонери від 75 до 80 років;
  • 570 гривень — пенсіонери від 80 років.

Доплати до пенсії від ООН

За словами представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука, додаткову грошову допомогу за рахунок коштів ООН можуть отримати пенсіонери, які відповідають таким критеріям:

  • є внутрішньо переміщеними особами, які проживають на територіях активних чи можливих бойових дій;
  • розмір пенсійної виплати становить менше ніж 3 000 гривень на місяць;
  • які не отримували з 01.03.2023 додаткових грошових виплат від міжнародних організацій.

Для того, щоб отримати допомогу від ООН, потрібно заповнити заявку на інформаційній платформі єДопомога. Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між 3000 грн та пенсійною виплатою, але не може бути менше ніж 100 грн.

Тобто, якщо пенсіонер отримує пенсію 2400 гривень, то йому доплатять 600 гривень. Якщо ж пенсія 2900 гривень, то доплата від ООН становитиме 100 гривень.

Пенсії в Україні

Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що в Україні хочуть змінити правила індексації пенсійних виплат. За її словами, чинна формула індексації пенсій дуже сильно занижує рівень реальної заробітної плати в Україні. Тому це потрібно змінювати, вважає Жолнович, щоб відновити справедливість.

“Скажімо, пенсія в 2000-му в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно “відстає”, і це несправедливо”, — переконана міністерка соціальної політики.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Пенсіонери можуть збільшити виплати на 837 гривень – як оформити доплату
  • Як українцям в Польщі отримувати пенсію в злотих через Укрпошту: інструкція Мінсоцполітики
  • Ощадбанк повідомив, що треба зробити, щоб не втратити пенсію чи соцвиплати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *