У Yasno заявили, що Україна не продає електроенергію за кордон: все інше – російська ІПСО

Україна не продає електроенергію за кордон. Цього не відбувається через критичний дефіцит генеруючих потужностей у країні після російських ударів. При цьому зберігати електроенергію неможливо, з цим пов’язаний її фізичний перетік із країни до країни.

Щоб уникнути потрапляння української електроенергії до європейської системи, є лише один вихід – відключитись від неї. Але це унеможливить імпорт, пояснила компанія e Yasno Facebook.

“Якщо експерти з інтернету запевняють вас, що вони знають краще, будь ласка, поділіться з ними цією інфографікою. На ній ми детально пояснюємо різницю між комерційними та фізичними потоками електроенергії”, – відзначили у компанії.

Там підкреслили, що комерційний експорт електроенергії відсутній з 12 травня (за даними EXPRO Electricity). Натомість постійно відбуваються фізичні потоки – це перетік електроенергії між країнами.

“Він обумовлений тим, що мережі об’єднані і не можна зупинити рух електроенергії по лініях. Це не про продаж, це про фізичні властивості струму.Довіряйте лише перевіреним джерелам інформації та не поширюйте наративи російської ІПСО”, – закликали у Yasno.

Інфографіка від Yasno пояснює, чим відрізняються комерційні потоки електроенергії від фізичних

Інфографіка від Yasno пояснює, чим відрізняються комерційні потоки електроенергії від фізичних

 Можливості сусідів щодо імпорту електроенергії в Україну зараз обмежені

Можливості сусідніх європейських держав щодо імпорту електроенергії в Україну зараз обмежені через зростання внутрішнього споживання у спеку. Про це у включенні в ефір «Суспільного» повідомив радник Прем’єр-міністра, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко. Він зауважив, що енергетики прогнозували таку ситуацію.

«Імпорт – це є гарантований перетік електричної енергії, а аварійна допомога, яку просить НЕК у суміжних системних операторів, надається тільки за наявності можливості таку допомогу надати. В наших сусідів – схожа погода, схожа температура, схоже підвищення навантаження в енергосистемі. Тому не завжди вони можуть надати нам таку допомогу», – зазначив Юрій Бойко.

Завдяки чому вдається утримувати енергосистему після численних російських атак 

Більш ніж половина споживання електроенергії в Україні покриває атомна генерація. Вона є базовою та дозволяє утримувати енергосистему стабільною. Відповідну заяву в ефірі телемарафону “Єдині новини” зробила заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук. Зараз один з найважчих періодів для енергосистеми: спека, зростає споживання, здійснюється відновлення енергообʼєктів, ремонтна кампанія існуючого генерувального обладнання і мереж. Триває активна робота з розбудови розподіленої генерації – це і відновлювана енергетика, і газотурбінні та газопоршневі установки.

Нагадаємо, що Молдова висловила готовність забезпечити постачання електроенергії до України у рамках проєкту “газ на електроенергію”. Країна готова розмістити на своїй території генераційні установки. Енергія вироблятиметься з використанням природного газу, який постачатиме Україна

Скільки триватимуть відключення світла взимку: відповідь Yasno

За базовим сценарієм компанії Yasno, взимку 2024-2025 років українців очікують 12-годинні відключення електропостачання. При цьому це лише попередні дані: остаточний прогноз щодо дефіциту електроенергії та графіків відключень Yasno планує оприлюднити в серпні. Він може як покращитися, так і погіршитися.

У компанії пояснюють, що зараз можна спрогнозувати, що взимку в енергосистемі буде дефіцит в районі 30-35%. Тоді після заживлення інфраструктури для споживачів дефіцит складе 50%.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *