У ЗМІ заявили про банкрутство Херсонської енергопостачальної компанії – чи так це

У ЗМІ стали активно поширювати інформацію про банкрутство Херсонської енергопостачальної компанії (ХОЕК). Це сталося на тлі того, що в компанії повідомили про фінансові труднощі. У ХОЕК роз’яснили, що саме відбувається та чи не рано говорити про банкрутство.

Чому почали говорити про банкрутство компанії?

Раніше на офіційному порталі ХОЕК з’явилося повідомлення, в якому йдеться про кризу неплатежів за спожиту електроенергію. Зазначається, що через це Херсонська обласна ЕК опинилася в тяжкому фінансовому стані. Компанія не приховує, що має значну кредиторську заборгованість перед ДП “Гарантований покупець”, ДП «НАЕК “Енергоатом”, ДП НЕК “Укренерго”, АТ “Херсонобленерго”, АТ “Миколаївобленерго”, та приватними домогосподарствами що виробляють електроенергію.

Також повідомлялося, що за період повномасштабної війни та днів окупації Херсонщини рівень розрахунків споживачів за електроенергію значно зменшився. Загалом споживачі заборгували постачальнику понад 2 мільярди гривень.

“Ситуація з розрахунками залишається критичною, лівобережна частина Херсонщини лишається окупованою, підприємства масово розграбовані й пошкоджені внаслідок обстрілів та на даний час по більшості не платоспроможні. Значна кількість побутових споживачів не сплачують борги”, – зауважили в компанії.

Що відбувається насправді?

Через повідомлення про фінансові труднощі компанії ЗМІ активно почали писати, що нібито ХОЕК заявила про банкрутство. Проте згодом на офіційному порталі компанії з’явилося повідомлення з детальним роз’ясненням, що відбувається насправді. 

Директор ТОВ “Херсонська обласна енергопостачальна компанія” Світлана Макаренко заявила, що дійсно зараз не найкращі часи через величезні борги за спожиту електроенергію. Саме тому компанія розіслала абонентам відповідні листи з роз’ясненням ситуації. Тобто, наразі банкрутства немає: навпаки – компанія намагається зробити все можливе, щоб цього не сталося. В іншому разі держава призначить іншого постачальника. 

“Ми своєю чергою, очікуємо, що установи Херсонської обласної ради вишукають можливість і все ж таки погасять заборгованість у розмірі 9 мільйонів 600 тисяч гривень за спожиту електричну енергію. Кошти зокрема будуть спрямовані операторам системи передачі та розподілу на відновлення електричних мереж Херсона та області”, – заявила Світлана Макаренко.

Як Україна готується до опалювального сезону?

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна готується до викликів опалювального сезону. Влітку енергетики активно займалися відновленням інфраструктури після ворожих обстрілів. Крім того, за словами голови уряду, буде формування багаторівневого захисту для енергетичних об’єктів. Денис Шмигаль заявив, що зима буде дуже складною, проте Україна повинна вистояти.

Також в Укренерго зазначали, що Україна повинна бути готова до найгірших сценаріїв. Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький підкреслив, що експерти вже готують резервні схеми живлення споживачів. Також йдеться про замовлення спеціального обладнання, яке допоможе отримувати з-за кордону нові автотрансформатори вчасно, коли ворог почне атакувати наші об’єкти. 

“З листопада буде похолодання і, відповідно, зростання споживання. Його можна пом’якшити, споживаючи електроенергію більш ощадливо. Ми про це багато говорили. Друге, це підготовка в побутовому плані – перевірити  генератори й накопичувачі електроенергії. За можливості утеплити житло та дізнатися, де поблизу є Пункт незламності. Прості речі, які допоможуть почуватися більш впевнено”, – зауважив Володимир Кудрицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Блекаут в Україні: що має бути вдома на період відключень світла – список необхідних речей
  • Блекаут в Україні: які регіони залишаться без світла і тепла взимку: прогноз експерта
  • Очільник Укренерго розповів, кому та за яких умов відключатимуть електроенергію з жовтня
  • Як з боргами за комуналку отримати субсидію

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *