Є обмеження: від серпня виплати переселенцям призначатимуть по-новому – що змінилося

Старим та новим переселенцям платитимуть по-новому. Тепер, щоб отримати виплату для ВПО, потрібно відповідати оновленим умовам. Частина вимушених переселенців право на отримання державної допомоги втратять з 1 серпня 2023 року.

Про це пише видання Соціальна справа. Ситуацію з новим порядком прокоментувала перша заступниця міністерки соціальної політики Дарія Марчак.

“Ми продовжуємо на пів року допомогу для тих осіб, які отримують її, наприклад, з квітня чи липня 2022 року. Тобто вже понад рік. Або шість, дев’ять місяців. Таким чином вони сукупно будуть отримувати цю допомогу 15, 18 місяців чи більше. І це насправді дуже великий період. Коли ухвалювалось рішення про допомогу для ВПО, це робилося з припущення, що воєнний стан пробуде недовго. Ніхто не знав і не міг передбачити, що війна триватиме так багато місяців. Тому в той час і не з’явився обмежувальний термін для надання виплат”, — розповідає Марчак.

Влада пояснює зміни важливістю знайти баланс заради стимулу працевлаштування. Адже зараз велика кількість людей отримують до десяти тисяч гривень на родину, а тому можуть дозволити собі не працювати. Це невигідно державі.

“Дуже важливо, щоб люди зрозуміли, що в них є час, коли держава буде їм допомагати, але він не нескінченний. Цей час у них є, щоб здійснювати свої зусилля для своєї фінансової забезпеченості”, — пояснила Марчак.

Новий порядок виплат перселенцям

На початку липня Уряд затвердив новий порядок фінансової допомоги для ВПО. Документ передбачає ряд нововведень. Так, виплати в розмірі 2000 на дорослу людину та 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю зможуть отримати переселенці, яким вже призначили допомогу до кінця 2024 року починаючи від 1 серпня 2023 року. Внутрішнім біженцям припинять виплати з 1 серпня за таких умов: вони перебувають закордоном понад 30 днів або ж повернулись до свого фактичного місця проживання. Не будуть платити також тим, кого засудили.

Вже з 1 вересня 2023 року втратять право на виплати: люди, які придбають автомобіль, якому менше п’яти років (з винятком придбання авто волонтерами та передачу його у державну власність); придбали нерухомість на понад 100 тисяч гривень (виняток, якщо це житло отримано за державні чи міські бюджети); мають на депозитному банківському рахунку кошти на понад 100 000 гривень; придбали валюту або банківські метали на понад 100 000 гривень (винятки від благодійних організацій); мають у власності житло, де вже не тривають бойові дії, а території не є тимчасово окупованими (за умови, що площа житла понад 13, 65 м2 на одного члена родини). 

Влада сама верифікує необхідність виплат або скасування. У разі позитивного оновлення ходити до ЦНАПІв або соціальної служби не варто.

Раніше Інформатор розповідав, що в Україні все більше послуг можна отримати в онлайн-режимі – через комп’ютер або смартфон. Тепер також у “Дії” українці зможуть оформити довідку внутрішньо переміщеної особи.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *