Євро знову дешевшає, а долар тримається на місці – НБУ оновив курс валют на 13 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на середу, 13 вересня. Згідно з даними регулятора, американський долар все ще залишається стабільним. Проте європейська валюта знову дешевшає. Стало відомо, за якими цінами продають та купують валюту в обмінних пунктах.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. За даними регулятора, американський долар залишається на позначці в 36,57 гривні за долар. Водночас курс євро станом на 13 вересня становить 39,19 гривні. Це на одну копійку менше, аніж в попередній банківський день.

Курс валют на 13 вересня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 39,19 гривні;
  • Польський злотий — 8,41 гривні;
  • Швейцарський франк — 41,01 гривні;
  • Юань — 5,02 гривні.

При цьому варто пам’ятати, що в пунктах обміну валют ціни можуть відрізнятися від офіційного курсу, який встановлює Національний банк. За даними порталу Мінфін, станом на 13 вересня купівля долара в середньому відбувається за курсом 38,00 гривні, а продаж — 38,15 гривні. Що стосується євро, то в середньому цю валюту можна купити за курсом 41,05 гривні, а продати — за курсом 40,83 гривні.

Прогнози експертів

Раніше в Міністерстві фінансів України поділилися прогнозом щодо курсу долара на 2024 рік. Зазначається, що гривня може перетнути позначку в 41 гривню за долар. При цьому в уряді на наступний рік передбачають курс в 41,4 гривні за долар. Наразі це також обговорюється з Національним банком України та Міжнародним валютним фондом. 

“Нас турбує зміцнення гривні. У нас немає жодних фундаментальних чинників для цього. Це мінус, про який ми комунікуємо з НБУ та МВФ. Це мінус для експортерів. На наступний рік передбачаємо курс 41,4 гривні за долар”, – сказав міністр фінансів України Сергій Марченко.

Також раніше економічний експерт Михайло Крапивко розповів, що курс євро ніколи не був стабільним. За словами аналітика, європейська валюта завжди “танцювала” навколо долару США. Тому курс так залежить від фінансової політики цієї країни. 

“Сполучені Штати досить часто навмисно допускають у себе маніпуляції з інфляційними показниками. Для того, щоб або їхня продукція більше йшла до Європи, або дешевше було купувати товари у Європі. Це нормальна практика – нічого нового у цьому немає. В США в червні здають декларації. Зараз завершують їх зводити. І невдовзі з’явиться аналітика. А, можливо, вже пройшов інсайд про ситуацію з бюджетом США та доходам їх громадян. Це дуже сильно впливає на укріплення або послаблення долара. Коливання євро завжди були у межах від 0,8 до півтора євро за долар. Що буде зараз сказати поки що важко. Інформаційний простір напружився в очікуванні”, – підкреслив Михайло Крапивко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Киянин скаржиться, що у касах ПриватБанку не видають валюту з депозиту: реакція банку
  • Кому українські банки надають кредити та скільки позичальників їх не повертають
  • Дрібні монети та банкноти зразка до 2003 року за місяць вийдуть з обігу: куди звертатися для обміну
  • В Україні збільшать мінімальну зарплату – коли та на скільки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *