Україна без готівки: НБУ оцінив перспективи переходу держави на кешлес

Національний банк України виступає проти відмови держави від готівки і переходу на кешлес модель економіки. Цю ідею в червні під час конференції з відбудови України озвучив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Про це йдеться у відповіді НБУ виданню “Економічна правда”.

“На нашу думку, повна відмова від готівкових розрахунків в Україні сьогодні неможлива, особливо враховуючи воєнний стан. Адже у сучасних умовах громадяни повинні мати доступ до готівки, щоб мати можливість задовільняти свої базові потреби навіть у разі настання ймовірних критичних подій (блекаутів, воєнних дій тощо)”, — зазначили у регуляторі.

В НБУ нагадали, що працюють над запровадженням нової форми гривні — цифрових грошей або е-гривні. На відміну від безготівкових коштів, е-гривні існуватимуть у вигляді коду, а не записів на рахунках у банках чи небанківських установах. Наразі цей проект знаходиться на етапі тестування. Остаточне рішення щодо того, чи випускати в обіг цифрові гроші Нацбанк ухвалить у 2025 році.

Водночас регулятор запевнив, що не планує забороняти розрахунки готівкою, або заміняти готівку на е-гривні. Натомість електронні гроші можуть стати доповненням інших видів розрахунку.

Станом на 01.07.2023 в готівковому обігу в Україні перебуває готівки на загальну суму 711,9 млрд грн, що на 4,2 млрд грн менше ніж на початок 2023 року (на 01.01.2023 – 716,1 млрд грн), йдеться у публікації.

Відмова від готівки в Україні

Наразі українська влада аналізує можливість переведення всієї економіки на безготівковий розрахунок (кешлес). За словами заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми, такий підхід допоможе унеможливити корупцію в державі.

Шурма також пояснив висловив думку, що відмова від готівки та введення кешлес неможливі без комплексу реформ, зокрема, без податкової реформи з суттєвим зниженням податкових ставок та повної амністії капіталів, яка була розпочата та не повноцінно не функціонувала через повномасштабну війну.

Перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова на пресконференції 28 червня, визнала, що банківська система України готова повністю відмовитися від готівки, але такої практики жодна країна ще не мала.

Тим часом в Україні хочуть пришвидшити процес розвитку електронної гривні. За законодавством, пілотний проєкт має стартувати у 2024 році. Але Мінцифри хоче запустити його вже до кінця цього року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *