Україна може відновити торгівлю електроенергії з Румунією

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила розподіл доходів від управління обмеженнями на кордоні між операторами систем передачі України та Румунії. Це відкриває можливості для торгівлі електрикою.

Про це повідомляє пресслужба регулятора у Facebook. Згідно з умовами проєкту Договору між ОСР двох країн, дохід (без ПДВ) від управління обмеженнями на кордоні між Україною та Румунією розподілять між НЕК “Укренерго” та C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. у співвідношенні 50% на 50%.

“Ухвалене рішення дозволить врегулювати проведення експортно-імпортних операцій електричною енергією через транскордонний переток за напрямом Україна – Румунія”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, відповідне рішення може допомогти стабілізувати енергосистему. Воно створює умови для імпорту електрики з Румунії у дефіцитні години доби, а також експорту до Румунії у години, коли наявний профіцит електричної енергії.

Ситуація з електроенергією в Україні

Україна вже досягла літнього піку споживання через сильну спеку, що створює чималі ризики відключень світла. До такого висновку прийшли експерти енергетичних програм. Водночас, в “Укренерго” поки не планують масових відключень, хоча й радять готуватися до можливих поломок обладнання та економити електроенергію.

19 липня в Україні зафіксували рекорд зі споживання електроенергії влітку. О 21:40 рівень споживання перевищив показник найспекотнішого дня – 6 липня. Також в “Укренерго” зазначили, що в порівнянні з початком тижня споживання виросло на 4%. Українців вчергове закликають економити електроенергію та відмовитися від активного користування потужними електроприладами.

Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко впевнений, що взимку відключень світла уникнути не вдасться. На його думку, без потужностей Запорізької АЕС ми матимемо відчутні проблеми з генерацією. Крім цього, споживання буде вижчим навіть за пік літнього рівня. Він впевнений, що такий рівень дефіциту не вдасться перекрити імпортом, тому можуть вводитися обмеження.

Ще у травні Україна зупинила експорт електроенергії. Йдеться про постачання в нічні години у напрямках Молдови та Польщі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *