Україна та Словаччина домовились про рішення зернової проблеми: позов до СОТ відкликають

Міністри сільського господарства Словаччини та України домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерновими продуктами, що дасть можливість Братиславі зняти ембарго на імпорт українського зерна. У відповідь Київ погодився призупинити розгляд скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Словаччини, 

Як повідомляє видання Reuters, заборону на імпорт зерна з України до Словаччини знімуть, коли набуде чинності система ліцензування. Словаччина наголосила, що принципова у підтримці українців і захисті власних інтересів у рівній мірі. 

“Ми були і будемо принциповими, коли йдеться про підтримку України, але ми також принципові, коли йдеться про захист словацьких інтересів. Це абсолютно нормально і природно”, – заявила президент Словаччини Зузана Чапутова, маючи на увазі ембарго на імпорт українського зерна.

Заборона на імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини була введена Єврокомісією на початку травня внаслідок угоди з цими країнами щодо української агропродовольчої продукції. Спочатку обмеження діяли до 5 червня, а потім продовжили до середини вересня.

Ембарго знято

Ембарго було знято 15 вересня на підставі рішення ЄК. Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив, що Польща продовжить заборону на імпорт українського зерна, попри відсутність згоди Євросоюзу. Тоді у польському “Віснику законів”  оприлюднили постанову про безстрокову заборону імпорту української сільськогосподарської продукції до Польщі.

Уряди Угорщини та Словаччини також вирішили в односторонньому порядку продовжити імпортні обмеження. У відповідь на такі дії Київ подав скаргу до СОТ у зв’язку з рішенням Варшави, Братислави та Будапешта.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що з Чорноморська вийшло друге судно з українським зерном.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • "Не треба робити концерт": Зеленський обіцяє вирішити зернове питання з Польщею в юридичному ключі
  • "Українська влада образила поляків": у МЗС Польщі розкритикували виступ Зеленського в ООН
  • Україна та Польща домовилися разом знайти вихід із зернового конфлікту: що відомо

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *