“Україна виступає з сильної позиції”: Пишний розповів про дискусії на весняних зборах МВФ та Світового банку

Цього тижня у Вашингтоні українська делегація на чолі з Головою НБУ Андрієм Пишним бере участь у весняних зборах Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Ключові завдання української делегації полягають у тому, щоб максимально повернути обговорення української тематики вгору порядку денного. Також слід досягти суттєвих результатів у вирішенні нагальних проблем України.

Про це Андрій Пишний розповів в інтерв’ю “Голосу Америки”. За його словами, Україна в обговореннях з МВФ “виступає з сильної позиції”.

“Це активна комунікація, переконання наших партнерів в тому, що ми не лише потребуємо фінансової підтримки – вона для нас є життєво важливою. Що важливо, Україна в цих діалогах виступає з сильної позиції. Не дивлячись на те, що ми завжди артикулюємо потребу у фінансові допомозі, зі свого боку Україна виконує всі взяті зобов’язання за програмою з Міжнародним валютним фондом, і третій успішний перегляд програми і рішення Ради директорів це підтверджує. Ми виконали усі кількісні ідикативні параметри і структурні маяки. І решту зобов’язань в рамках угод з іншими міжнародними партнерами ми також виконуємо”, – зазначив Пишний. 

За його словами, це історичний, унікальний момент коли Україна в цих перемовинах може сказати: “Ми свою частину зобов’язань виконали. Реалізуйте ті запевнення, які ви нам давали”.

“Маємо переконати союзників, що ми потребуємо партнерства, ми рухаємося попри війну в бік масштабних реформ, які торкаються усіх без винятку сфер суспільного, економічного, юридичного життя, нам потрібна підтримка, аби вистояти і перемогти, залишайтесь з нами так довго, як це буде потрібно, і дайте нам те, що нам необхідно для нашої перемоги”, – сказав Пишний. 

Також, за його словами, одним із головних питань, яке активно обговорюється, є використання знерухомлених активів РФ на користь України. НБУ підтримує концепцію контрзаходів, яка передбачає консолідовану відповідь країн на порушення міжнародного права з боку РФ. Цей підхід відкриває доступ до самих активів, а також дає можливість використовувати їх як заставу для отримання позик або генерування майбутніх доходів.

“Це відкриває доступ до самих активів, – зазначає Андрій Пишний. – Водночас зараз пожвавилися дискусії навколо іншого варіанту, коли ці знерухомлені активи розглядаються як застава для відповідної позики. Є й інші варіанти, які передбачають, що Україна повинна отримати можливість залучити позику під майбутні доходи, які генеруватимуть ці активи”.

Україна на весняних зборах МВФ та Світового банку

Цього тижня у столиці США проходять Весняні збори Міжнародного валютного фонду та Світового банку, де Україна активно шукає підтримки міжнародних партнерів у боротьбі з російською агресією.

Голова Національного банку України Андрій Пишний очолює українську делегацію на цих важливих зустрічах. Він наголошує на тому, що Україна потребує не лише фінансової допомоги, але й чітких дій щодо використання знерухомлених активів РФ на користь нашої країни.

НБУ підтримує концепцію контрзаходів, яка передбачає консолідовану відповідь країн на порушення міжнародного права з боку РФ.

“Війна триває вже понад два роки, і нам дійсно доводиться боротися за увагу”, – зазначає Пишний. Він підкреслює, що перемога України буде найкращим позитивним сценарієм для стабільності і глобальної економіки.

Україна розглядає різні варіанти використання знерухомлених активів РФ, включаючи їх використання як заставу для отримання позики або можливість залучення кредиту під майбутні доходи, що з них отримуватимуться.

“Наша місія полягає в тому, щоб максимально повернути обговорення української тематики вгору порядку денного і зробити так, щоб це обговорення приносило результат”, – наголошує Пишний.

Окрім питання знерухомлених активів, українська делегація також обговорить з МВФ питання фінансової підтримки, посилення санкцій проти РФ, отримання технічної допомоги від НБУ для центробанків світу та інші важливі аспекти.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що банківські картки та перекази українців не будуть таємницею для влади

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *