Українці можуть отримувати дві пенсії одночасно – кого це стосується

За правилами українці при оформленні пенсії повинні обирати вид виплати — наприклад, або за віком, або за вислугу років. Проте деякі українці мають право отримувати одразу кілька видів пенсії. Експерти пояснили, в яких випадках це можливо.

Як передає портал agronews, громадянин звернувся до спеціалістів з питанням щодо своєї пенсійної виплати. За його словами, він має інвалідність з дитинства. Тепер він цікавиться, чи може, окрім своєї пенсії. отримувати ще й виплати у зв’язку зі втратою матері. 

У цій ситуації є важливий нюанс: інвалідність чоловіка визнали лише в 50 років. Проте він зазначив, що його матір померла ще в 2014 році. Експерти пояснили, чи має право він на отримання ще однієї виплати в такому випадку. 

Зазначається, що в цій ситуації громадянин має право отримувати одразу і свою пенсію, і виплату у зв’язку зі втратою годувальника. Експерти пояснили, що немає значення, коли саме була визнана інвалідність, адже статус особи з інвалідністю в людина є. Це означає, що чоловік може отримати другу виплату, оскільки його покійна мати фактично була його годувальником. 

Для оформлення такої пенсії чоловіку потрібно отримати підтвердження від Медико-соціальної експертної комісії про те, що він отримав інвалідність до повноліття. Що стосується розміру виплат, то наразі вони такі:

  • особам з інвалідністю з дитинства І групи – 100% прожиткового мінімуму для
  • осіб, які втратили працездатність (зараз 2093 гривні);
  • особам з інвалідністю з дитинства ІІ групи – 80% прожиткового мінімуму для
  • осіб, які втратили працездатність (зараз 1674,40 гривні);
  • особам з інвалідністю з дитинства ІІІ групи – 60% прожиткового мінімуму для
  • осіб, які втратили працездатність (зараз 1255,80 гривні);
  • на дітей з інвалідністю до 18 років – 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз 1 465,10 гривні).

Пенсія в Україні

У Міністерстві соціальної політики анонсували зміни в правилах індексації пенсій. Міністерка Оксана Жолнович зазначила, що алгоритм нарахування пенсій в Україні необхідно змінювати, щоб відновити справедливість. За словами очільниці Мінсоцполітики, чинна формула розрахунку суттєво занижує реальний розмір заробітку в країні. 

“Скажімо, пенсія в 2000-му в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно “відстає”, і це несправедливо”, – вважає Жолнович, додавши, що нова система буде враховувати страховий стаж та сплачені соціальні внески. 

Також в Ощадбанку зробили важливу заяву для пільговиків та пенсіонерів. Зазначається, що з першого вересня громадянам необхідно з’явитися в будь-яке відділення банку, щоб пройти процедуру ідентифікації. Для цього потрібно мати посвідчення (про пільгу або пенсію), а також паспорт. Якщо не підтвердити особу, то виплати можуть припинитися.

Нагадаємо, раніше експерти пояснили, як дружинам загиблих військових оформити пенсію за втратою годувальника.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *