Україну чекає послаблення курсу гривні: прогноз Михайла Крапивка

На думку аудитора Михайла Крапивка, російські ракетні атаки та посилення податкового тиску може примусити підприємців до перенесення своїх бізнесів за кордон. Цей процес може мати негативні наслідки для курсу гривні. 

“Останніми днями ми спостерігаємо посилення російських ракетних атак по українським містам. Вони використовують балістичні ракети “Іскандер”, чого раніше не спостерігалось. Крім того, з 1 серпня посилюється податковий тиск на бізнес, попри обіцянки влади не робити це до закінчення військового стану. В таких умовах бізнес може прийняти рішення про релокацію за кордон, розпродаж активів та вивід капіталів. Це може призвести до зростання курсу долару до гривні. Якщо підприємці приймуть рішення про перенесення виробництва за кордон, перше, що вони зроблять – виставлять на продаж свої активи в Україні та будуть переводити кошти у вільно конвертовану валюту, що підвищить попит на неї, що, безумовно, тиснутиме на курс”, – сказав Михайло Крапивко. 

Повернення податків мирного часу

30 червня 2023 року попри різку критику Верховна Рада прийняла податковий законопроєкт № 8401, поданий кабінетом Міністрів 31 січня 2023 року. Він передбачає скасування 2% єдиного податку та частково скасовує чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. 

Щоб цей законопроєкт набув силу закону, його мають підписати спочатку голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, а потім президент Владимир Зеленський. Але народний депутат Дмитро Разумков подав проєкт постанови про скасування результатів голосування у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8401, чим заблокували його подальший розгляд. Але минулого тижня ВР скасувала цю блокуючу постанову. В результаті спікер парламенту Руслан Стефанчук підписав законопроєкт та направив його на підпис Президенту. 26 липня Володимир Зеленський підписав цей закон. 

Раніше Інформатор повідомляв, що на думку Михайла Крапивка, вступ в дію цього закону крім негативних наслідків для економіки призведе до зневірення бізнесу в обіцянках з боку держави. “Всі пільги, які відміняє цей закон, були надані у березні 2022 року з обіцянкою зберегти їх на весь період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування. Якщо держава ставиться до своїх обіцянок як до цяцянок, тобто моє слово: хочу дав, хочу забрав, то і бізнес буде так само відноситься до держави”, зазнавив Михайло Крапивко.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *