Зеленський підписав закон про зміни в Бюджетному кодексі: що відомо

Президент України Володимир Зеленський підписав важливий економічний закон. Він вносить обмеження щодо змін державного бюджету.

Відповідна інформація оприлюднена на офіційному сайті Верховної Ради. Документ підписано сьогоднішнім числом (18 серпня). 

Повна назва законопроєкту під номером 9346-1: “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості”. Парламентарі окремо відзначають, що прийняття даного документу було важливою умовою Міжнародного валютного фонду (МВФ). 

Що передбачає новий закон

Законопроєкт, підписаний сьогодні Зеленським, передбачає обмеження внесення змін до державного бюджету України. Втім, ці самі обмеження стосуються не всіх бюджетних видатків.

Так, необмеженим залишається право на перегляд видатків сектору безпеки і оборони в умовах, допоки в країні діє воєнний стан. До речі, останній нещодавно було продовжено до 15 листопада.

Також для внесення змін до бюджету тепер необхідно буде отримати позитивний відгук Міністерства фінансів. С 1 січня 2024 року почне працювати Бюджетна декларація (відновиться середньострокове бюджетне планування). В поточному ж році мають намір відновити розроблення комплексної Стратегії управління державним боргом. Останній наразі складає приблизно 126 мільярдів доларів. Це близько 78% від всього ВВП. 

Окрім цього, законопроєкт передбачує, що у 2023-2028 роках граничний обсяг державних гарантій, які надаються за рішеннями Кабінету міністрів, не зможе перевищувати 3% планових доходів загального фонду державного бюджету. При цьому граничний обсяг державних гарантій, які надаються на підставі міжнародних договорів, визначатиметься окремим законом про державний бюджет.

Серед авторів документу – Роксолана Підласа, Олена Копанчук, Юрій Кузбит, Данило Гетьманцев, Галина Третьякова та інші народні обранці.

Раніше ми писали, що Верховна Рада має намір декриміналізувати в Україні порно. Депутати вважають, що таким чином вдасться додатково наповнити держбюджет. А нещодавно в парламенті ухвалили важливий закон, який стосується операцій з криптовалютами.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *