Зеленський запропонував, щоб соціальна допомога на біженців йшла до бюджету України

У понеділок, 29 січня, президент України Володимир Зеленський висловив бажання, щоб фінансова допомога, яку європейські країни надають українським біженцям, надходила безпосередньо до бюджету України. Він зауважив, що в деяких випадках люди одержують допомогу одночасно від Європи та України. На його думку, ефективніше було б, якби кошти спочатку надходили до України, а потім розподілялися залежно від потреб громадян.

В інтерв’ю німецькому телеканалу ARD президент України заявив, що такий підхід дозволив би підтримати українську економіку. Він вважає це справедливою оцінкою.

“Якщо уряд хоче допомагати українцям, то є такий момент − наприклад якась людина виїхала і перебуває закордоном і отримує підтримку від Німеччини. І ми дякуємо за те, що ви підтримуєте наших громадян. Але буває так, що ця людина отримує підтримку і від вас, і від нас. Ну, так буває. Я зараз не про наших українців у Німеччині. Я вам узагальнюю це. І тому я завжди говорив, що для нас набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, даючи гроші в бюджет України, а потім Україна вже б перерозподіляла ці гроші в залежності, де знаходиться ця людина”, – каже Зеленський.

Президент пояснив, що багато грошей, які українці вивезли з країни під час втечі від війни, залишаються в економіках європейських держав. Він зазначив, що фінансова підтримка українців з боку Європи важлива, але важливо також, де залишаються ці кошти.

“І в кінці-кінців гроші наші виїхали, а європейські гроші лишались там, де залишились громадяни України. Поза територією України. Немає в мене ніяких питань (до цього − ред.). Просто хотів би, щоб ми звернули на це увагу. Коли весь світ каже про фінансову підтримку українців, то я хотів би звернути увагу, де залишається більшість цих грошей”, − уточнив він.

Не забув Зеленський і про чоловіків, які втекли від війни. Рішення про підтримку українців – це особистий вибір Німеччини та її громадян. Він закликав не узагальнювати питання про українських біженців, особливо чоловіків, оскільки існує багато різних обставин і причин виїзду.

“Навіть по відношенню до порушників ми повинні діяти згідно з законом”, − підсумував Зеленський.

Президент також висловив вдячність українцям, які повертаються додому, працюють та сплачують податки, тим самим підтримуючи економіку країни та допомагаючи Збройним Силам України. Він заявив, що канцлер Німеччини Олаф Шольц не може примусово повертати чи висилати людей з Німеччини, але важливо дотримуватися закону щодо всіх, включно з порушниками.

Зміна правил для українських біженців у Польщі

Уряд Польщі вирішив продовжити на 6 місяців тимчасовий захист для українських біженців, термін якого закінчується вже 4 березня. Протягом півроку польська влада має розробити нові правила підтримки шукачів захисту з України. Ймовірно, Варшава запровадить процедуру скасування статусу захисту після виїзду з країни навіть на короткий строк.

Також планується змінити умови отримання виплат. Уряд проводитиме консультації з міністерствами, місцевими органами влади та благодійними організаціями для впровадження змін до законодавства.

Серед можливих змін – скасування статусу тимчасового захисту після виїзду з Польщі навіть на короткий час. Наразі діє обмеження у 30 днів. Уряд вважає, що поїздки українців додому на свята або у відпустку свідчать про те, що їм не потрібен захист. Аналогічний підхід вже застосовують у Норвегії.

Також Польща може зменшити виплати на дітей, однак подробиць щодо цього кроку наразі немає. Крім цього в уряді готуються проводити консультації з міністерствами, органами місцевого самоврядування та організаціями, які надають українським біженцям допомогу. Згідно з останнім дослідженням Національного банку країни, 21% українських біженців та 48% довоєнних іммігрантів хочуть назавжди залишитися в Польщі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *