Зниження цін: які продукти за 2023 рік стали дешевшими

У період з січня по червень 2023 року ціни на чималу кількість продуктів почали падати. Це пов’язано зі стабілізацією ситуації на ринку та налагодженням деяких поставок. Серед іншого, можна виділити яйця, борошно, деякі фрукти та інші – на них ціна доволі непогано впала цього року.

Про це повідомили аналітики Zakaz.ua. Загалом, у 2023 році ціна найбільше впала саме на яйця – зниження досягло 27%. Справа в тому, що пів року тому середня вартість яєць складала 74 гривні. У червні це значення становить уже 54 гривні.

Також впала за цей період ціна і на борошно – на 8%. Вартість хлібу та батону також впала на 5%. На спеціальній інфографіці зазначено, що з основних складових продуктового кошика найбільше подорожчало вже масло – його вартість збільшилася на 10%.

Інфографіка цін на соціальні продукти

Інфографіка цін на соціальні продукти

Якщо говорити про овочі, то найбільше в ціні впав буряк. Його вартість впала на 40%, і тепер в середньому становить майже 7 гривень. Також на 15% менше тепер коштують помідори, а на 16% – часник. Огірки при цьому подешевшали тільки на 9% і наразі коштують близько 78 гривень.

Інфографіка цін на овочі

Інфографіка цін на овочі

Ціни на фрукти за півроку також непогано зменшилися. Так, банани стали на 14% дешевшими, апельсини – на 11%, а лимони – на 9%. При цьому, вартість яблук навпаки збільшилася аж на 131%. Середня їхня вартість становить зараз 42,90 гривень.

Інфографіка цін на фрукти

Інфографіка цін на фрукти

Ціни на продукти

В Україні нещодавно почало дешевшати молоко. Це було пов’язано з тим, що пропозиція на нього перевищувала попит. Проте, експерти кажуть, що сподіватися на подальше падіння ціни не варто. Скоро вони повернуться до попереднього рівня.

Крім цього, чималі ризики щодо цін на продукти пов’язані з терактом росіян на Каховській ГЕС. Експерти прогнозують стрибок вартості великої кількості товарів. Чимало сільськогосподарських земель було втрачено, а інші об’єкти зазнали сильної шкоди. Це стосується не тільки затоплених територій, але й тих, з яких вода навпаки пішла.

Нагадаємо, скільки коштує м’ясо в Україні.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *