Золоті яйця повертаються. Експерт дав невтішний прогноз щодо цін: коли чекати подорожчання

Яйця можуть знову піднятися в ціні до 70-75 гривень за десяток. Такого подорожчання варто очікувати вже восени. Такий прогноз пов’язаний з підняттям цін на корми, препарати, електроенергію і т.д.

Про це розповів кандидат економічних наук Олександр Хмелевський у коментарі агентству “Уніан”. Наразі Україна через російське вторгнення втратила близько 20% свого виробництва. За 2023 рік ми вже бачили стрибок цін на яйця. Зараз вартість стабілізувалася завдяки сезонності. Проте, розслаблятися не варто.

Експерт заявляє, що вже восени ціна знову підніметься до 70-75 гривень за один десяток яєць. На це впливає доволі великий ряд факторів. Крім зменшення виробництва, також ще й зросли ціни на корми, вітаміни, кормові добавки, ветеринарні продукти, електроенергію, паливо, та ще й постачання стало не найпростішою задачею.

Хмелевський зазначає, що частина українських підприємств, що постачали яйця, або скоротили виробництво, або його припинили зовсім. Деякі взагалі знищили окупанти, або вони залишилися на окупованих територіях. Стабілізувати ціни вдалося завдяки відновленню поголів’я курей-несушок, а також припинення відключень світла. Найближчим часом дійсно очікується подальша стабільність, але восени яйця знову можуть перетворитися на “золоті”.

“Це буде пов’язано із сезонним зростанням цін на корми, а також з можливим відновленням масових відключень електроенергії. У зимовий період також зростає вартість енергоносіїв та електроенергії та знижується виробництво яєць. Тому, швидше за все, у четвертому кварталі поточного року ми побачимо повернення цін на яйця на рівень 70-75 гривень за десяток”, – підсумував експерт.

Ціни в Україні

Представник Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук дав власний прогноз на ціни на продукти загалом. Він повідомив, що майже на всі продукти найближчим часом особливого здорожчання не відбудеться. Проте, стандартні коливання вартості таки ще будуть. Водночас, ситуація буде змінюватися. Підвищення тарифів та різного роду продукції за ланцюговою реакцією призведуть і до підвищення цін на більшість продуктів. Особливо ярко виражатися можуть ціни на продукти, які потребують використання охолоджувального обладнання, і статися це може з кінця жовтня.

Крім цього, в Україні хочуть значно збільшити вартість алкоголю. Мінімальні ціни можуть підняти від 11% до 71%, в залежності від міцності та виду алкоголю. Рішення пояснили новою ставкою акцизного податку на алкоголь з березня 2022 року, та також змінами у соціально-економічній та податковій сферах.

Нагадаємо, що ціни на бензин в Україні зросли за два тижні: скільки він коштує на АЗС.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *