Цей сорт не є найпопулярнішим у світі, але, як і раніше, залишається досить затребуваним серед любителів кави. Без нього не обходиться виробництво розчинних напоїв. Дуже часто його використовують для створення блендів – сумішей із додаванням арабіки. Ну й звичайно ж робуста обов’язково використовується при приготуванні еспресо – фаворита серед тих, хто любить енергетичні та «підбадьорливі» напої.
Особливості смаку
Робуста відрізняється терпкістю, гіркотою та міцністю. Вміст кофеїну в ній більший, ніж в арабіці. Іноді її справедливо називають природним енергетиком. На вигляд вона теж відрізняється. Якщо у арабіки зерна мають витягнуту та довгасту форму, то у робусти вона більш округла. Лідерами за обсягами виробництва є три регіони.
- Азіатський.
- Африканський.
- Американський.
Від конкретного місця вирощування залежать і смако-ароматичні характеристики. Адже у кожному з них практично унікальними є умови клімату, грунту, вологості. Мало хто знає, але на смак впливає навіть висота над рівнем моря. Найбільшим експортером робусти є В’єтнам. Зерна з цієї країни відрізняються особливим післясмаком, у якому відчуваються нотки горіхів та прянощів.
А ось камерунські сорти мають карамельні відтінки смаку. До поширених сортів належать також американський Конільйон та індонезійський Ява Інеак. Найкраще смакові властивості робусти розкриваються у блендах. Експериментуючи з пропорціями можна досягти бажаного рівня кислинки та гіркуватості. Також від цього залежить і післясмак, який може бути зовсім різним:
- шоколад;
- ягоди;
- фрукти;
- квіти.
Відчутний вплив на смак має ступінь обсмажування. Чим вище температура обробки, тим більш він інтенсивний та міцний. Більш «слабка» робуста зустрічається в розчинних сортах. Це відбувається через те, що певна частка кофеїну видаляється під час виробництва.
Нюанси приготування
Якісну робусту краще купувати на сайті спеціалізованої компанії. Для заварювання добре підходить крапельна кавоварка. З туркою та френч-пресом потрібно бути уважними, оскільки якщо перетримати склад у воді, то смак може вийти занадто міцним.
А ось у крапельній кавоварці тривалого контакту кави з водою немає, тому й виходить більш пом’якшений смак. Якщо все ж таки напій занадто гіркий та терпкий для вас, можна додати цукор, сироп, прянощі або молоко. Любителям зернової кави рекомендується звертати увагу на ступінь помелу. Краще, щоб він був грубим (великим). Якщо зробити його тонким, то смак буде більш насиченим. Що стосується води, то окріп зазвичай не використовують. Оптимальна температура води становить близько +95º С.