3,1 трлн грн за два роки: Мінфін підбив підсумки наповнення держбюджету за час повномасштабного вторгення

Незважаючи на повномасштабну війну, у 2022-2023 роках Україна продемонструвала свою фінансову стійкість. Загальний фонд державного бюджету поповнився на суму понад 3,1 трильйона гривень за рахунок податків, зборів та інших платежів. Додатково, завдяки випуску військових облігацій, було залучено понад 14 мільярдів доларів США на потреби ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба міністерства фінансів. Україна успішно впоралася із завданням мобілізації бюджетних ресурсів. Ці кошти були спрямовані на підтримку армії, економіки та інших пріоритетних напрямків.

“Два роки повномасштабної війни. Протягом 731 дня кожен із нас прокидався з усвідомленням, що боротьба триває – за нашу свободу, незалежність, за право жити у своєму домі, своїй країні. Україна продовжує протистояння в нескінченному лютому, з непохитною вірою у Збройні Сили та Перемогу над російським окупантом”, – зазначили у відомстві.

У Мінфіні подякували бізнесу та підприємствам, чиї надзусилля продовжують наповнювати бюджет України: у 2022-2023 роках до загального фонду державного бюджету надійшло понад 3,1 трлн грн податків, зборів та інших платежів.

Також повідомляється, що за рахунок військових облігацій до державного бюджету залучено понад 14 млрд дол США на потреби ЗСУ. Яскравим прикладом національної єдності стала активізація купівлі державних облігацій: на завершення 2023 року обсяг інвестицій збільшився в рази, як бізнесом, так і простими громадянами. Загалом через випуск ОВДП залучено понад 24 млрд дол США. Крім того, за цей час друзі України спрямували 74 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки.

Бізнес незадоволений пропозиціями Мінфіну щодо податків

Українські бізнесмени запропонували провести кадрові зміни в Міністерстві фінансів України. Розкритивували, зокрема, заступницю голови відомства Світлану Воробей. Річ у тім, що вона є авторкою скандальної Національної стратегії доходів, яку розкритикували підприємці. Член Української Ради Бізнесу Михайло Непран зазначив, що Світлана Воробей почала активно говорити про польську модель по спрощеннях (податки). Проте експерт зауважив, що польська система гарна для Польщі. В Україні, підкреслив Михайло Непран, ситуація інакша: у нас своя спрощена система, завдяки якій малий бізнес зростає навіть попри війну.

У січні 2024 року Українська рада бізнесу, до якої входить 112 асоціацій різних галузей економіки, написала заяву. Підприємці вислови думку про те, що Національна стратегія доходів містить низку пропозицій, які значно погіршують умови для ведення бізнесу в Україні. Зокрема, на думку бізнесменів, надання повноважень ДПС накладати арешт на рахунки (майно) та блокувати їх до повного погашення податкового боргу без рішення суду має значні корупційні ризики та порушує принцип презумпції невинуватості.   

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах “Україна на часі”, а також “Україна на часі Shorts”. Там оперативно зʼявляються новини – від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки. Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

Вже довгий час ми чуємо про потребу у 500 000 мобілізованих. Проте, що насправді думає про цю цифру ветеран війни, Юрій Гудименко, та щодо необхідних для цього 500 мільярдів гривень? Долучайтеся до нашого відео, щоб отримати обґрунтовані відповіді та зрозуміти суть цього питання.

 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *