Банківські картки та перекази українців не будуть таємницею для влади – ініціатива НБУ

У середу, 21 лютого, Національний банк України ініціює зміни до правил розкриття банківської таємниці. Регулятор пропонує доступ державних органів до конфіденційної інформації клієнтів банків. Запропоновані оновлення, які вносяться до вже існуючих Правил, затверджених постановою правління Нацбанк №267 від 14 липня 2006 року, передбачають доповнення переліку даних, доступних для уповноважених державних структур.

Про це йдеться у заяві пресслужби НБУ. Чиновники зможуть отримати майже усю інформацію про клієнтів приватних банків.

Одним із ключових нововведень стає можливість розкриття інформації про номери банківських карток та інші унікальні ідентифікатори платіжних інструментів. Це дозволить державним органам отримати дані про обидва контрагенти операції, включаючи їх ідентифікаційні дані та найменування надавачів платіжних послуг.

Зміни також уточнюють, яку саме інформацію може надавати Нацбанк Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Вони деталізують види перевірок, під час яких банки зобов’язані розкривати документи, що містять банківську таємницю.

Згідно з оновленою версією Правил, банки матимуть обов’язок за запитом державних органів надавати інформацію про наявність рахунків, номери рахунків, залишки коштів, деталі операцій зі списання та зарахування коштів, призначення платежів, а також повні ідентифікаційні дані контрагентів.

За заявою регулятора, ініціативи Нацбанку спрямовані на вдосконалення механізмів розкриття банківської таємниці в умовах необхідності забезпечення високого рівня фінансової безпеки та прозорості. Зміни викликані потребою адаптації нормативно-правової бази до сучасних вимог законодавства у сфері банківської діяльності та зміцнення співпраці між фінансовими інституціями та державними органами.

Валютні обмеження

З 21 лютого 2024 року починають діяти нові валютні обмеження НБУ. Про це регулятор повідомив на своїй офіційній сторінці. Також Нацбанк уточненив особливості валютного нагляду з боку банків за граничними строками розрахунків за експортними операціями.

Також уточнено особливості валютного нагляду з боку банків за граничними строками розрахунків за експортними операціями. Це робиться для того, щоб стимулювати повернення в Україну валютного виторгу за експорт товарів.

Інформатор та Україна на часі: що подивитися на YouTube

Також слідкувати за матеріалами у відеоформаті ви можете на наших ютуб-каналах «Україна на часі», а також «Україна на часі Shorts». Там оперативно зʼявляються новини – від подій на фронті, політики та економіки до спорту, шоубізу та світської хроніки.Також ви можете дізнатися коментарі провідних експертів чи переглянути щоденні, щотижневі та навіть щомісячні підбірки головних новин.

Ми всі знаємо, що митниця та податкова – головні органи, від яких залежить поповнення державного бюджету. Останнім часом бізнес скаржиться на те, що податкові накладні дуже часто блокуються. І дуже часто в цьому контексті згадується прізвище Гетманцева – голови податкового комітету. Як ви гадаєте, який вплив має Данило Гетманцев на податкову службу, і чи не здається вам, що його вплив перевищує вплив Мінфіну? З цим питанням ми звернулися до Сергія Марченка, який очолює Міністерство фінансів України. Очікуйте на відповіді у нашому відео!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *