46 гривень за євро: експерти пояснили, коли та за яких причин можливий такий курс

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22% до 20% з 15 вересня 2023 року. Такий крок має сповільнити інфляцію та забезпечити курсову стійкість гривні. Крім того, триватиме процес поступового “об’єднання” офіційного та роздрібного курсів валют, а на фоні зниження облікової ставки, комерційні банки поступово знижуватимуть ставки як за гривневими депозитами, так і за кредитами. Як це відіб’ється на зміні курсу гривні до кінця 2023 та у 2024 році? Про це Інформатор запитав у експертів. 

Відтак ситуація на валютному ринку обіцяє бути стабільною, а будь-які зміни навряд чи будуть системними або ж довготривалими. Тому фінансисти прогнозують, що до кінця 2023 року курсовий коридор буде “непохитним”: 37-38 грн/дол. та 41-42,5 грн/євро. 

В Україні курс гривні до євро визначається через курс гривні до долара та курс євро до долара. Оскільки безготівковий курс долара до гривні наразі зафіксований Нацбанком на рівні 36,57, то курс безготівкового євро повністю залежить від коливань курсу пари євро/долар”, – каже незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Він додав, що на вартість іноземних валют до нашої гривні впливають два фундаментальні фактори: внутрішні та зовнішні. Основна внутрішня причина – це попит громадян та бізнесу на валюту. Чим він вищий, тим швидше обмінники будуть розхитувати курс, щоб заробити на цьому.

Чи буде зміцнення гривні?

Останнім часом відбувається зміцнення долара по відношенню до євро. Курс коливається в районі 1,0650 долара за євро. Відповідно відбувається зміцнення гривні стосовно євро. 

«Посилення долара пояснюється тим, що економіка США попри суттєве зростання облікової ставки ФРС (Федеральної Резервної служби), продовжує зростати та створювати нові робочі місця. Тому очікується ще одне підвищення облікової ставки до кінця цього року. Зараз ставка ФРС становить 5,25 – 5,50 %, а Європейського центробанку 4,50 – 4,75 %. Відтак, нині вкладення в долари приносить більші доходи, ніж в євро. Тому інвестори конвертують свої кошти з євро в долари», – розповів Олександр Хмелевський.

Схоже цей процес буде тривати до кінця цього року. Тому буде спостерігатися підвищення долара відносно євро. Найближчою ціллю зростання курсу є 1,05 долара за євро. Чи буде долар зростати далі в Україні, буде зрозуміло виходячи з економічних даних США та ЄС, а також від того які рішення будуть ухвалювати ФРС та ЄСБ.

Оскільки до кінця 2023 року не очікується, що Нацбанк відновить плаваючий курс долара, то курс безготівкової гривні відносно євро буде зміцнюватися. Найближча ціль знаходиться на рівні 38,5 грн за євро. Проте, готівковий валютний курс не є фіксованим і він відрізняється від безготівкового. Тут ми спостерігаємо зниження гривні до долара. Причина – очікування валютної лібералізації та переходу до плаваючого курсу долара. Крім того, зростає дефіцит зовнішньоторговельного балансу, розпочалося скорочення валютних резервів.

Фінансисти вважають, що у разі, якщо знецінення гривні відносно долара буде продовжуватися, то буде відбуватися й зниження готівкової гривні відносно євро. Курс євро може досягти рівня 43-44 гривні за євро. Очікувати у найближчі місяці суттєвого зміщення в парі євро/долар на користь якоїсь однієї з валют поки що не варто. Швидше за все, курсові гойдалки так і продовжуватимуться на рівні паритету.

Яким курс гривні буде у 2024 році?

Наступного року девальвація гривні посилиться. Нацбанк буде поступово лібералізувати валютні операції і не виключено, що може перейти до плаваючого курсу долара. Також дефіцит торгового балансу буде залишатися досить загрозливим, що буде посилювати тиск на гривню. На думку Олександра Хмелевського, не виключено, що обсяги іноземних кредитів, які зараз отримує Україна, і які дозволяють зберігати стабільність валютного курсу, в 2024 році будуть скорочуватися.

Нагадаємо, що 1 серпня 2022 року були реструктуризовані українські євробонди, що дозволяє економити валютні резерви. Проте вже з 1 серпня 2024 року виплати за євробондами можуть відновити. Принаймні доведеться виплатити відсотки за 2 роки. Це призведе до суттєвого скорочення валютних резервів України і може спричинити чергову хвилю девальвації. Відповідно буде зростати й курс євро відносно гривні. Проте, точно спрогнозувати до якого рівня знизиться гривня відносно євро у 2024 році через невизначеність дії багатьох факторів зараз дуже складно.

Віталій Опанасюк, доцент кафедри економіки Київського міжнародного університету, власник Групи компанії ГРІФФІН зазначив: “Багато чого залежить від підтримки західних партнерів. НБУ на сьогодні гарно виконує утримання таргетованої інфляції, утримує валютні коливання, але, звісно, що це все вдається за підтримки США та ЄС. Якщо вона буде і далі до перемоги, то курс планово девальвує гривню на 5-10%, тобто євро у 2024 році буде у коридорі 44-46 грн за євро“.

Від чого буде залежати курс євро?

Макростабільність України залежить від політичної стабільності. Похитнути політичну ситуацію в Україні можуть вибори у США, вибори у рф та вибори, якщо вони відбудуться, в Україні. Серед внутрішніх факторів залишаються отримання міжнародної допомоги, а також ситуація на фронті та інтенсивність реалізації “зернової угоди”. У нинішній ситуації на найближчі пів року чи рік втримати курс без ключового фактора – підтримки від країн-партнерів – ми не зможемо.

З 1 жовтня буде відкрите фінансування по ленд-лізу. По ньому в Україну йтиме не лише озброєння, але і фінансова підтримка. Наскільки це буде інтенсивно та оперативно – невідомо. Але йдеться про достатньо великі суми коштів.

“При збереженні існуючої мозаїки міджерджавних відносин, інші зовнішні та внутрішні чинники не є радикально впливовими. За одним «але» – війна. Україна має ставити плани та досягати їх. Це формула прогнозованої стабільності”, – каже Віталій Опанасюк, доцент кафедри економіки Київського міжнародного університету, власник Групи компанії ГРІФФІН.

За яких умов може бути значне підвищення курсу євро?

Теперішній курс долара/євро в Україні – це курс порятунку, а не ринкових факторів. Якби в нашу економіку не було величезних вливань від країн партнерів, то він був би суттєво вищим.
Експерти фінансового ринку підкреслюють, що в осінньо-зимовий період гратиме роль і стан енергетики в Україні. Якщо росіяни масово підриватимуть тепло та електростанції, то курс валют виросте. Також на курс впливатимуть поразки на полі бою, прихід до влади у США недружніх до нашої країни політиків, або в Україні нових сил, які будуть проти відбудови країни.

Наталя Толуб

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Економіка України зростає вперше з початку повномасштабної війни: причини та подробиці
  • Як змінюється курс долара по відношенню до євро, фунта та єни
  • Шалене подорожчання. Експерт розповів, скільки коштуватиме пальне в Україні найближчим часом
  • Вибори під час війни? Експерт пояснив, чому закордонні політики наполягають на голосуванні в Україні

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *