Акциз на пальне хочуть підвищити – що буде з цінами на бензин та дизель

Українські депутати шукають способів наповнення бюджету й одним із запропонованих варіантів розглядають можливість зростання ставки акцизу на пальне. Зміна цього податку гарантовано забезпечить додаткові надходження до бюджету на рівні 1,2 млрд гривень щомісяця. 

Саме таку ініціативу запропонував депутат від “слуг” Мар’ян Заблоцький у проєкті “Закону про внесення змін до Податкового кодексу України в частині акцизного податку на пальне” за номером 9348.

У пояснювальній записці щодо зміни ставки акцизу йдеться про те, що під зростання ставок акцизу на пальне Україна щомісяця може отримувати 6,4 млрд грн.

Відповідно до запропонованих змін йдеться про такі нові ставки:

  • бензин (всі види) – €175 за тисячу літрів;
  • дизпаливо – €175 за тисячу літрів;
  • газ скраплений – €129,5 за тисячу літрів.

Ставки ПДВ на пальне повертаються

В Україні вирішили повернути довоєнні ставки ПДВ на пальне. Відтак, вже з липня 2023 року замість чинних сьогодні 7% почнуть застосовувати ставку 20%. Відповідно українців знову очікує зростання вартості всіх основних видів пального: автогазу, дизелю та бензину. Прогнози щодо такого, наскільки зросте вартість пального різняться: одні експерти вважають, що зростання очікується на рівні 5-7 грн, інші, більш песимістичні, й кажуть, що, приміром, бензин зросте до 10-11 грн.

Водночас Данило Гетманцев, голова парламентського фінансового комітету, прогнозує, що зростання коливатиметься на рівні 3-5 грн. У будь-якому випадку подорожчання пального спровокує подорожчання цін продовольчу продукцію та сферу послуг.

Нагадаємо, раніше Інформатор писав, що в Україні масово продають неякісне пальне.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *