Бензин по 50 грн за літр в Україні не межа – прогноз експертів

З 1 липня податки на пальне в Україні повертаються на довоєнний рівень. Верховна Рада прийняла відповідний закон ще у вересні 2022 року. Акциз на бензин зросте більш ніж удвічі, до 213 грн за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 грн. Акциз на автогаз залишиться на рівні 52 грн. ПДВ зросте з 7% до 20%. На думку експертів, все це призведе до стрімкого подорожчання палива.

Ціни зростатимуть поступово протягом липня, оскільки мережі мають запаси розмитненого пального, каже співвласник столичної мережі KLO Ігор Чернявський. Ринок, за його словами, стабілізується на новому рівні на початку серпня. 

Консалтингові компанії «А-95» та «НафтоРинок» прогнозують зростання:

  • бензину А-95 на 18-20% до 53-54 грн/л;
  • дизелю на 9-14%, до 48-49 грн/л;
  • автогазу на 7-14%, до 25 грн/л.

Зростання цін не уникнути, оскільки Україна імпортує пальне з ЄС, де ціни останній час стабільні, каже Чернявський.

«Тоді як восени 2022-го, коли влада частково повернула податки на пальне, падіння цін на світових ринках дозволило уникнути зростання в Україні», – зазначають аналітики.

Протягом травня–червня фʼючерс на нафту Brent залишався у коридорі 72-77,5 дол. за барель, свідчать дані Investing.com. В березні 2022-го, коли податки на пальне були скасовані, світові ціни досягли рекордних 140 дол. за барель. 

Найбільші українські мережі ОККО і WOG встановлять верхню межу цін, решта ринку продаватимуть на 3-4 грн дешевше, прогнозує власник мережі АЗС Prime Дмитро Льоушкін. Мережі знизять націнку на 2-3 грн, щоб пом’якшити стрибок цін, уникнути відтоку клієнтів і негативної реакції влади, каже директор компанії «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн. Зараз націнка мереж АЗС – до 13 грн/л, каже аналітик консалтингової компанії «НафтоРинок» Олександр Сіренко.

Повернення податків – вимога МВФ та додаткове джерело для фінансування армії, каже заступник голови парламентського фінкомітету Ярослав Железняк. ПДВ піде до держбюджету, акциз – у дорожній фонд.

«З дорожнього фонду кошти можна скерувати на армію за рішенням уряду», – каже народний депутат. «Усі податки підуть на армію», – підтверджує голова податкового комітету Данило Гетманцев.

Як раніше повідомляв Інформатор, у середу, 28 червня, гуртова вартість бензину А-95 зросла на 1,75 грн/л, а дизельне пальне здорожчало на 1 грн/л порівняно з попереднім днем.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *