Україна отримала 1,5 млрд доларів від Світового банку: на що підуть кошти

Україна отримала 1,5 млрд доларів позики від Світового банку. Ці гроші уряд має витратити, зокрема, на допомогу людям, що збідніли через війну і переселенцям. Окрім цього фінанси підуть на реформи з підвищення прозорості державних витрат.

Про це повідомила пресслужба організації.

У Світовому банку назвали три основні напрямки, куди український уряд має спрямувати нову позику в 1,5 млрд доларів. По-перше, це зміцнення системи соціального захисту для надання допомоги найбіднішим і найбільш уразливим верствам населення шляхом проведення реформ, які усувають потенційні виключення переселенців при наданні субсидій. Окрім цього позика допоможе забезпечити “адекватне та ефективне” управління пенсійними виплатами, зазначили у банку.

“Позика також підтримає реформи, які посилять підзвітне та прозоре використання державних ресурсів. Наприклад, позика на політику розвитку фінансуватиме реформи для створення реєстру пошкодженого або знищеного майна, щоб уможливити компенсаційні виплати та керувати реконструкцією житла в Україні. Це також допоможе зміцнити систему державних закупівель і покращить систему податкової звітності в країні, щоб зменшити ухилення від сплати податків”, – додали в СБ.

Окрім цього Світовий банк підкреслив, що транш надається для зміцнення ринків в умовах війни та відновлення економіки через земельні, енергетичні та фінансові реформи.

“Серед іншого, це покращить звітність про ціни операцій із землею, зменшить корупційні ризики в процесах приватизації державної землі, підвищить відшкодування витрат на оптових ринках електроенергії та зміцнить стабільність фінансового сектору”, – повідомили в СБ.

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Світовий банк зібрав для держави понад 37,5 млрд доларів.

Фінансова допомога Україні

У березні Світовий банк збільшив свою оцінку того, скільки Україні потрібно для відновлення та реконструкції — щонайменше 411 мільярдів доларів, виходячи зі збитків, завданих протягом першого року вторгнення рф.

У червні президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила плани ЄС з покриття 45% дефіциту українського бюджету на суму більше 50 млрд євро.

Минулого тижня стало відомо, що Європейський банк реконструкції та розвитку виділить Україні 600 мільйонів євро на енергетику.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *