Блокада кордону скасовується: уряд Польщі готовий піти на поступки фермерам

Польські фермери домоглися свого: уряд країни готовий піти їм на поступки та виконати головні вимоги протестувальників. Серед вимог є, зокрема, норми про збереження субсидій на кукурудзу, заборона на підняття податків та пільгові кредити. У Польщі переконані, що досягнута угода створить позитивну динаміку, яка також дозволить автоперевізникам у майбутньому зняти блокування всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною. Цього тижня перед прикордонними переходами в Корчовій та Медиці була черга з понад тисячі фур. Її довжина подекуди перевищила 50 кілометрів.

Як стало відомо “Rzeczpospolita”, на 6 січня влада організовує зустріч із фермерами. Втім остаточного рішення ще немає. 

Блокування кордону у Медиці: як це було 

Фермери з асоціації Oszukana Wieś повернулися до блокування переходу між Україною та Польщею у Медиці. Перша блокада тривала місяць, з 23 листопада по 24 грудня 2023 року, і була призупинена напередодні Різдва після зустрічі з міністром сільського господарства РП Чеславом Сєкерським і державним секретарем Міхалом Колодзейчаком. Зараз фермери повернулися до блокування польсько-українського переходу, хоча уряд пообіцяв задовольнити їхні вимоги, які стосуються як питань імпорту продуктів харчування з України, так і суто польських фінансових питань.

“Я знаю, що ці кошти є в бюджеті. Проте ухвалення бюджету – це процес”, – сказав Сєкерський на вчорашній конференції.

Блокада Медики польськими фермерами з Oszukana Wieś

Блокада Медики польськими фермерами з Oszukana Wieś

Що вимагають польські фермери?

Фермери вимагають дотацій на кукурудзу, дотацій на ліквідні кредити під низькі відсотки та припинення підвищення ставки сільськогосподарського податку на рівні минулого року. Крім того – і це, ймовірно, є виправданням блокади у Медиці – фермери вимагають продовжити заборону на імпорт сировини. Окрім досі актуальної блокади імпорту зерна, фермери вимагають підтримати заборону на м’які фрукти, цукор, спирт, мед, яблучний концентрат, яйця, м’ясо птиці.

Додамо, що цього тижня Національна рада з птахівництва також звернулася до уряду з проханням відновити квоти на імпорт птиці. Деякі з вимог польських фермерів викликають подив, приміром, вимога створити посаду радника з питань сільського господарства в кожній польській дипломатичній місії, щоб полегшити торгівлю зерном з польського ринку. У Rzeczpospolita натомість зазначають, що проблема високих запасів на польському ринку була радше результатом браку пропозиції зерна (фермери чекали з продажем, поки ціни не підвищаться), а не браку охочих його купувати.

Гроші на субсидії на кукурудзу закладені у польському бюджеті, і міністерство вже звернулося до Європейської комісії щодо прийняття цих субсидій. Видання Rzeczpospolita пише, що після наради аграрії отримали записку з наради, але вимагають офіційної домовленості. І ця угода з такими ж вимогами, які були прийняті міністром перед Різдвом, може бути підписана завтра в Жешуві. Міністр планував туди поїхати, але до 18:00 п’ятниці, 5 січня, остаточне рішення ще не було прийнято.

Міністр Сєкерський погодився з трьома вимогами: субсидії на кукурудзу, відсутність підвищення податків і дешеві кредити. Він сказав, що має перед собою записку про те, що міністерство прийняло їх до виконання. Міністерство все ще очікує на повідомлення Єврокомісії щодо 1 мільярда злотих на субсидії на кукурудзу. Уряд хоче виділити на кредитування 2,5 млрд злотих, у тому числі 150 млн злотих на позики ліквідності. Емоції протестувальників викликало заплановане підвищення податку на 21%, уряд відмовився від цих планів, але відповідні закони має ухвалити Сейм, а органи місцевого самоврядування, які збережуть податок на рівні минулого року, отримають державну компенсацію з 2025 року.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *