Bloomberg: ЄС може використати українські газосховища, аби зберігати свій газ

ЄС розцінює перспективу розміщення власного газу в українські газосховищах. Брюссель хоче забезпечити Європу на випадок різкого зростання цін взимку. Таким чином можна буде уникнути повторення газового шантажу рф

Агенція Bloomberg, повідомляє, що для того, аби уникнути повторення паніки на ринку, як це було торік, і для того, щоб мати можливість регулювати ціні, Брюссель вдався до різних заходів, зокрема й до накопичення енергоносіїв. Унаслідок цього на початку червня газосховища в ЄС були заповнені на понад 70 %. Якщо тенденція збережеться, то вже у вересні вони будуть повністю заповнені.

Після агресії рф Європа переходить на “зелену енергію”, але підприємства потребують газу. Фото: Guardian

У зв’язку із цим, попри те, що бойові дії все ще тривають, у ЄС приглядаються до енергетичної інфраструктури України, адже вона розташована доволі далеко від фронту й на глибині — понад два кілометри. Потужності українських газосховищ складають 30 мільярдів метрів кубічних, з яких 10 мільярдів можуть бути передані в користування європейським операторам. Це покриє 10 % потреб ЄС.

Про які потужності йдеться

У Брюсселі приглядаються до газосховищ на Львівщині, зокрема до Більче-Волицько-Угерського сховища, яке розташоване за 60 кілометрів від кордону. Воно є найбільшим в Європі й майже вчетверо перевищує за потужностями найбільше сховище в Німеччині. Потужності Більче-Волицько-Угерського сховища складають 17 мільярдів кубічних метрів.

Більче-Волицько-Угерське сховище

Більче-Волицько-Угерське сховище є найбільшим в Європі. Фото з відкритих джерел

З огляду на те, що наша газова система пов’язана з європейською, це можна реалізувати доволі легко. Однак страхові компанії ЄС не готові надати свої послуги, якщо енергоносії будуть зберігатися в країні, де йде війна, тому трейдери будуть купувати українські потужності, якщо буде підтримка Брюсселю, а Україна погодиться на прийнятні ціни.

Європейські політики стурбовані перспективою повторення російського газового шантажу. Зокрема в Німеччині вважають, що без російського газу у 2025 році доведеться скоротити промислове виробництво, якщо не буде знайдено альтернативні джерела енергоносіїв.

Раніше ми повідомляли про те, що за даними Financial Times, експорт російського газу обвалився у вісім разів. А ще ми розповідали, чому українці обирають бензин, але не мають права визначатися з постачальником газу та електроенергії.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *