Брати на мільйон: як Ростислав та Олег Шурма придумали не платити податки на сотні мільйонів гривень – розслідування

Журналісти видання “Наші гроші” спільно з експертами провели розслідування, щоб викрити венчурну мотрійку заступника очільника Офісу Президента Ростислава Шурми та показати на прикладі, що таке робота на межі правового поля, яка дає змогу оптимізувати податки на сотні мільйонів гривень. За даними розслідувачів він може бути дотичним до скандалу, пов’язаного зі сплатою податків. Точніше – із оптимізацією їх сплати.

Як йдеться в статті видання ZN.UA, Ростислав Шурма отримував прибутки не лише “сонячного” бізнесу. Журналісти з’ясували, заступнику Андрія Єрмака належить ціла імперія, побудована через перелік офшорів на Кіпрі та Маршаллових островах. Так, у брата Ростислава Олега Шурми значаться у співвласності дві фірми – ТОВ “КД Енерджі 2” і ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя”, які і були основними отримувачами “сонячних” грошей із розслідування Bihus.Info.

Проте одним з найважливіших активів родини Ростислава Шурми є венчурний фонд “Геліос”, засновником якого нині є ТОВ “Соньєра інвест”. Ним бенефіціари (брат заступника Андрія Єрмака – Олег Шурма, Світлана Стоян та Ольга Кузіна) володіють через кіпрський траст та офшори з Маршаллових Островів.

“Геліос” у 2019-2021 очолював сам Ростислав Шурма. Однак, після його призначення в Офіс Президента, посаду директора обійняла дружина його брата Олега – Ксенія Шурма. Світлана Стоян із Маріуполя відома як постачальниця книжок та офісного обладнання у заклади Донецької області аж на 116 тис. грн, Ольга Кузіна з Запоріжжя була ФОПом із основним кодом економічної діяльності — діяльність кафе та мобільних їдалень.

“Вочевидь, “Соньєра інвест” із капіталом у 150 000 грн навряд чи могла капіталізувати “Геліос” на 453 млн без боргових коштів. Хто їй позичив ту купу мільйонів, невідомо, бо це комерційна таємниця. Але якщо це іноземна компанія, то “Соньєра” може спокійно виводити валюту за кордон”, – зазначають автори матеріалу.

Розслідувачі пояснили, що венчурні фонди є дуже зручними для оптимізації щодо сплати податків. Зокрема, за чинним податковим кодексом, усі інститути спільного інвестування (венчурний фонд) звільняються від сплати податку на прибуток і мають удвічі меншу ставку оподаткування дивідендів. А ще вони можуть позичати кошти своїм же компаніям і тим самим зменшувати податок на прибуток у дочірніх підприємств.

“Загалом перенесення грошей, а отже, і податкового зобов’язання на підприємства із пільговим оподаткуванням – оптимізаторська класика, але будь-який податківець підтвердить: це схема на грані, а часто і за нею”, – пишуть автори.

Лише у 2022 році визначена як прибуткова компанія, “Соньєра” задекларувала 328 млн грн до оподаткування. При цьому “у фінансовій звітності щодо податку на прибуток вказано лише нулі замість десятків мільйонів гривень”.

“Тут зауважимо, що власність “Соньєри” формували за всіма правилами білого бізнесу — через офшорки з Маршаллових Островів (Noda Investment Limited — зник з осені 2022 року, Warren properties ltd і Vincent Holding Company), якими бенефіціари володіли через кіпрський траст (Marithema Nominee Services Limited). Зазвичай такі складні структури власності використовуються для легалізації коштів і, так, для податкової оптимізації. До того ж податків не платить не лише “Соньєра”, – пояснюють розслідувачі.

Брати на мільйон: як Ростислав та Олег Шурма придумали не платити податки на сотні мільйонів гривень - розслідування 1

“Геліос” теж відзначився у несплаті податків. Будучи співвласником 26 юросіб в Україні та двох угорських, фонд отримав чимало прибутків, аби отримати активів на 1,4 млрд грн (на кінець 2022 року). Частину грошей було інвестовано у власність компаній, але більшість із них – позичено їм же, причому під відсоток.

“За 2022 рік дохід фірми становив 85 млн грн. Але податок на прибуток дорівнював лише 181 тис. грн, оскільки фінансові витрати становили понад 74 млн грн. Тобто “Майстер фінанс” заплатило комусь, у кого позичало гроші, аж 74 млн грн за обслуговування цієї позики. А якби цієї лазівки не було і кредитор не позичив “Майстер фінансу” грошей, а вніс їх у статутний капітал, то ці 74 млн стали б прибутком фірми, і податок у розмірі 18% від прибутку виріс би із жалюгідних 181 тис. грн до близько 13 млн”, – йдеться в статті.

Брати на мільйон: як Ростислав та Олег Шурма придумали не платити податки на сотні мільйонів гривень - розслідування 2

Журналісти також з’ясували, що “Геліос” є не єдиним венчурним фондом у власності родини Шурмів. У Олега їх ще щонайменше два – “Простір” та “Квантум”, причому зі статутним капіталом у 135 млн грн. Розслідувачі зауважуили, що суми, інвестовані у фонди, як і надприбутки, “важко пояснити і бізнес-жилкою Олега Шурми, і зарплатою Ростислава Шурми у групі Ахметова”, де він працював до роботи в ОП.

“Отже, виявляється, що 320 млн грн за освітлення окупантів — це лише частина мільярдів Шурми, до яких є великі питання щодо оптимізації податків на сотні мільйонів гривень. Ну, а хто не оптимізує, скажете ви і будете праві, але… Мова про чиновника у воюючій країні, який мітить у прем’єри і загалом мав би власним прикладом змінювати тут бізнес-культуру. Але всі його зусилля пішли на те, як недоплатити рідній країні грошей”, – підкреслюють автори розслідування.

Конспірологічна теорія Ростислава Шурми

Заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма переконаний, що скандальне розслідування про “сонячний” бізнес його брата на окупованій території, було замовлене олігархом Ігорем Коломойським. Про це пан Шурма заявив в інтерв’ю Forbes. Він не заперечував фактів, але наголошував, що в усьому винен Коломойський. Мовляв, команда Шурми зупинила грабунок держави олігархом, і отепер олігарх огризається так, що “підключили і окремих журналістів до системної кампанії проти нього особисто.

Яку теорію заступник голови ОП України Ростислав Шурма видасть після нового розслідування журналістів, невідомо. Поки що коментарів з цього приводу від нього не було.

“Сонячний” бізнес Олега Шурми на окупованій території

Нещодавно, журналісти-розслідувачі Bihus.info опублікували матеріал про те, що до літа 2023 Україна продовжувала платити за електроенергію за так званим зеленим тарифом сонячним станціям, що опинилися на окупованій території. При цьому журналісти припустили, що ці станції втратили звʼязок із обʼєднаною енергосистемою України. Співвласником деяких компаній, що володіють цими станціями, є Олег Шурма. Йдеться про ТОВ “КД Енерджі 2” і ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя”). Співвласником ще низки фірм – ТОВ “Грін Енерджі Токмак” і ТОВ “Грандпауер ЛЛС”, які також отримували гроші за роботу на окупованій території, є Руслан Божко – колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною.

За словами розслідувачів, більшість станцій, що перебувають на тимчасово окупованій території Запорізької області, працюють в несинхронному режимі з об’єднаною енергосистемою України з 1 липня 2022. Тобто вони не мали фізичного зв’язку з нею через пошкоджені або відключені лінії електропередач. Електроенергія з СЕС в окупації, найімовірніше, не могла потрапити в український ринок і не могла бути продана там. А за українськми законодавством, ДП “Гарантований покупець” має оплачувати електрику, яку продає ринку. Оплата електрики, яку ДП не могло продати, означає збитки для державного підприємства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи дійсно Ігор Коломойський замовив розслідування про сонячні станції Олега Шурми – заява Bihus.Info
  • Нікчемне х@@ло! У соцмережах цькують Шепелєва після щирого посту Анатолія Анатоліча
  • Попри кримінальне провадження у центрі Києва знову руйнують 130-річний будинок: що відомо про забудовника
  • На війну без руки: на Сумщині ТЦК хоче мобілізувати чоловіка з інвалідністю

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *