Скільки коштує ініціювання справи про банкрутство у 2023 році

У Південно-східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції розповіли про умови відкриття провадження у справі про банкрутство. Також там повідомили, якою буде його вартість у 2023 році. Згідно з нормами Кодексу України з процедур банкрутства, правом на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство наділяють як кредитора, так і боржника.

Представники Південно-східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції пояснили, скільки буде коштувати відкрити провадження у справі про банкрутство і, як це зробити. Норми Кодексу України з процедур банкрутства правом на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство наділяють як кредитора, так і боржника. Відповідно до частини 2 ст. 34 КУзПБ, до заяви кредитора додаються:

  • докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті;
  • довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником;
  • докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень;
  • докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

“Обов’язковими умовами ініціювання кредитором провадження у справі про банкрутство боржника є, зокрема сплата судового збору та авансування винагороди арбітражному керуючому, виходячи з трьох розмірів мінімальної заробітної плати, яка з 1 січня 2023 року становитиме 6700, 00 грн, за три місяці виконання повноважень”, – сказано у повідомленні.

Згідно з пунктом 9 частини 2 ст. 4 Закону “Про судовий збір”, за подання до господарського суду такої заяви кредитора встановлена ставка судового збору у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, який з 1 січня 2023 року складе 2684,00 грн.

Щоб ініціювати провадження у справі про банкрутство, кредитор у 2023 році має здійснити оплату судового збору у розмірі 26840 грн, а також здійснити авансування винагороди арбітражному керуючому у розмірі 60300,00 грн. Загальний розмір витрат кредитора при зверненні до господарського суду із заявою про відкриття такого провадження на оплату судового збору та авансування грошової винагороди арбітражному керуючому у 2023 році становитиме 87140,00 грн.

Кожна фізична особа або юридична особа (у якості кредитора) має право звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство та доказами сплати судового збору у розмірів 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та авансування винагороди арбітражному керуючому, виходячи з трьох розмірів мінімальної заробітної плати.

Скільки коштує банкрутство для фізосіб?

Процедуру банкрутства фізособи юристи називають нелегкою. Залежно від конкретних обставин вона може бути ускладнена різними чинниками. Починаючи від визнання недійсними правочинів, укладених боржником, закінчуючи поділом спільного майна подружжя.

Процедура банкрутства фізичної особи починається із відповідної заяви до Господарського суду. Разом із заявою має бути поданий план реструктуризації боргів та декларація про майновий стан боржника. В останній зазначається майно боржника і членів сім’ї, яке перевищує 30 мінімальних зарплат. У разі, якщо боржник розлучився менше ніж за 3 роки до моменту подання такої заяви, як рухоме, так і нерухоме майно колишнього партнера також вписують до декларації. Сплата судового збору за подання заяви фізичною особою про порушення справи про банкрутство законом про судовий збір не передбачена.

Проте, згідно з п.12 ч.3 ст 116 КУзПБ до заяви в обов’язковому порядку потрібно додати доказ авансування винагороди керуючому реструктуризацією за три місяці виконання повноважень. Відповідно до положень ч.2 ст.30 КУзПБ винагорода керівника реструктуризації становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. Розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2023 році становить 2684 грн.

Таким чином авансування винагороди арбітражному керуючому становитиме 40 260 грн. Ця сума перераховується на депозитний рахунок суду. Самого арбітражного керівника за процедурою суддя призначає вже на основі заяви, якщо інші умови початку провадження виконано. Також потрібно врахувати витрати на правову допомогу. Вони визначаються опціонально, за домовленістю. Для того, щоб розпочинати процедуру банкрутства сума самого “непідйомного” боргу має перевищувати такі витрати.

Суд не одразу визнає банкрутство. Спочатку буде розпочато процедуру відновлення платоспроможності через спробу реструктуризувати борги – домовитись із кредиторами. Цим буде займатися арбітражний керуючий. Можливими наслідками тут можуть бути: відтермінування платежу, продовження строків оплати, списання (прощення) частини боргу, прощення фінансових санкцій, пені тощо. Також може мати місце долучення до процедури певних гарантів, оплати боргів третіми особами. На процедуру реструктуризації відводиться 120 днів.

Друге – це може бути рішення суду про банкрутство чи закриття справи. Суд затверджує майно, завдяки якому відбуватиметься погашення боргів – так звана ліквідаційна маса. Сюди входить і частина в загальному майні подружжя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Автомобільну компанію "Богдан" визнали банкрутом
  • Як заробити гроші на платформі Twitch: 7 дієвих способів
  • Довелося переїхати до батьків! Актори Григорій Бакланов та Анастасія Цимбалару залишилися практично без грошей
  • Нам би так! Португальське місто затопило вином – відео

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *