Чи буде блекаут, підвищення тарифів та дефіцит пального, – прогноз міністра енергетики

Вперше за останні пів року енергооб’єкти в західному та центральному регіонах України отримали пошкодження через наслідки російської атаки 21 вересня. За даними Укренерго, були часткові знеструмлення в Рівненській, Житомирській, Київській, Дніпропетровській, Харківській областях. І практично відразу ж почався процес відновлення живлення споживачів. Чи став цей ракетний обстріл початком намагань росії системно знищувати енергетику України? Що буде с бензином та електрикою? Чи чекати на підвищення тарифів? Про це ми запитали у міністра енергетики Германа Галущенка.

Чи варто очікувати постійних російських атак на енергооб’єкти України

21 вересня міністр енергетики Герман Галущенко провів у місті Дніпро робочу виїзну нараду щодо стану виконання заходів з відновлення та захисту на енергетичних об’єктах критичної інфраструктури і підготовки до наступного опалювального сезону. Він зазначив, що, скоріш за все, опалювальний сезон доведеться проходити під постійними атаками.

Міністр енергетики Герман Галущенко

Міністр енергетики Герман Галущенко

«Це вже проходили у минулому році – щоденні атаки. Тому дуже важлива координація та взаємодія всіх служб та підприємств для того, щоб відповідним чином все працювало, як потрібно», – вважає Герман Галущенко.

Під час засідання голова Держенергонагляду Руслан Слободян і начальник управління Держспецзв’язку у Дніпропетровській області Ігор Іванов відзначили недоліки щодо забезпечення фізичного захисту енергоб’єктів області та наголосили на необхідності їх якнайшвидшого усунення. Останній також підкреслив важливість покращення місцевою владою комунікації з населенням для оперативного інформування про ситуацію з енергозабезпеченням. Начальник головного управління ДСНС у Дніпропетровській області Юрій Корецький розповів про рекомендації щодо усунення недоліків, які виявили представниками служби від час обстеження енергооб’єктів.

Керівник Південного регіону ДТЕК «Дніпровські електромережі» Микола Шемейко

Керівник Південного регіону ДТЕК «Дніпровські електромережі» Микола Шумейко

«Зараз компанія має найбільше навантаження, викликане підготовкою до осінньо-зимового періоду. Роботи виконали на 90%, залишилися останні питання. До початку ОЗП будемо повністю готові. Минула зима була важкою. На жаль, у цьому році вона буде не легше. Але тепер маємо досвід – одну з головних зброї, яку сьогодні можемо використовувати. Торік пройшли серйозну школу, помилки, які припускали у роботі – урахували», – сказав Керівник Південного регіону ДТЕК «Дніпровські електромережі» Микола Шумейко. 

Дефіциту не буде, тарифи не підвищать, відключення залежать від російських атак

Відповідаючи на питання нашого журналіста, міністр зазначив, що відключення не плануються. Енергосистема повністю готова до проходження ОЗП з точки зору ресурсів, генерації та передачі. Єдиним фактором, який може вплинути на відключення, є атаки ворога. За його словами, енергетичні об’єкти України до атак, безумовно, готові. Питання у їх масштабах – тут передбачити складно.

«Будемо моніторити і реагувати відповідно до масштабів. Якщо внаслідок атак будуть відключення, то ми зробимо все, щоб вони тривали досить обмежений час. Для цього напрацьовано дуже багато рішень, які ми випробували й минулої зими. Зараз ми їх модифікували для того, щоб максимально забезпечити споживачів електроенергією. Триває наймасшабніша ремонтна кампанія за всю історію незалежності України. Вона близиться до закінчення. Всі ті графіки та строки, які ми ставили, виконуються. І той обсяг генерації, який відновлюємо, буде відновлений до початку ОЗП. Паралельно буде відновлена робота підстанцій Укренерго», – розповів чиновник.

На наше питання щодо наявності запасі ресурсів міністр запевнив, що будемо забезпечені всім необхідним у повному об’ємі. Щоправда в Україні трохи впав «склад» вугілля через високу температуру протягом останніх двох місяців літа. Але зараз вже укладені відповідні контракти – у тому числі і на імпорт. По газу сьогодні вже маємо показник більший, ніж планували – майже 15 мільярдів кубів вже в сховищах. Тому з ресурсами проблем у міністерстві не бачать. 

«Що стосується палива на АЗС, то наразі дефіциту ми не очікуємо. І будемо працювати, щоб дефіциту й не було. До речі, він є також однією з цілей ворога – по цій сфері відбуваються постійні атаки. Як говорило багато експертів, великого збільшення ціни палива насправді не відбувається. Тому ціну будуть стабільними. Питання у ресурсі – і він буде забезпечений», – заявив Герман Галущенко.

Він запевнив журналіста, що наразі нема ніяких планів й щодо збільшення тарифів на енергоносії. Це рішення було прийнято літом і буде діяти до кінця року. 

«Але будемо продовжувати й до кінця опалювального сезону. Ніяких нових ввідних сьогодні навіть не обговорюється», – пообіцяв міністр.

До речі, він все ж таки радить запасатися автономними засобами живлення – якщо, звісно, у вас є такі фінансові та ресурсні можливості, відповідні приміщенні тощо.

«Коли міністра енергетики питають, чи треба купувати генератори, а він відповідає, що треба, то люди кажуть: ну, все, капець! Але я кажу, що варто купувати автономні засоби живлення. Якщо вони у вас є – ми, як бачите, зробили все, щоб ви їх не використовували протягом у період від закінчення ОЗП і до сьогодні. Але перевірте їх – чи в робочому стані. А ми зробимо все, щоб вони не знадобилися», – поділився головний енергетик країни.

Вбити росію на атомному ринку

Окремо міністр розповів про те, як сьогодні змінюється ситуація на світовому ринку ядерного палива. І про роль саме України у цьому. Нагадаємо, у вересні на Рівненській АЄС для 440-х реакторів вперше в історії здійснили завантаження палива, вироблене компанією Westinghouse – нашими американськими партнерами спільно з фахівцями Енергоатому.

«Тим самим ми вбили монополію Росатому на цьому сегменті ринку. Тому що до цього дня таке паливо вироблялося виключено Росатомом. І відповідно дуже багато держав стовідсотково залежали від них. Знайти інше паливо на ринку було неможливо. Сьогодні таку можливість ми зробили. Дуже пишаюсь, що саме українські фахівці приймали у цьому участь. Спільно з Westinghouse ми вже витісняймо росіян на європейському ринку. І це дуже важливо з точки зору майбутніх санкцій до атомної енергетики», – підкреслив Герман Галущенко.

За його словами, те саме відбувається і в урані. Тому що росія мала досить великий ринок урану, контролювали до 40% ринку урану у світі. І сьогодні наша країна у цьому напрямку співпрацює як з канадцями, так і з британцями. Укладені та реалізуються контракти. У наявності гарантії уряду Великої Британії.

«Працюємо над тим, щоб росію взагалі витіснити з цього ринку. Це відбудеться обов’язково», – запевнив міністр.

Наслідки російської ракетної атаки 21 серпня

«Наразі роботу магістральних мереж в регіоні відновлено, триває заживлення побутових споживачів в мережах обленерго. Також під час атаки зазнали пошкоджень мережі обленерго в Дніпропетровській, Київській, Харківській областях. Аварійно-відновлювальні роботи почались одразу після відбою тривоги», – заявили в компанії Укренерго. 

У Міністерстві енергетики України проінформували, що через обстріл пошкоджено підстанцію 330 кВ. Через це знеструмлювалися кілька підстанцій 110 кВ, без світла залишалося майже 49 тисяч споживачів у 90 населених пунктах. Наразі усіх споживачів заживлено за резервними лініями, відновлювальні роботи тривають.

«У Київській області через ворожий ракетний обстріл пошкоджено повітряну лінію 110 кВ. Це призвело до відключення підстанції 110 кВ, яка живить мешканців Києва та області. Без світла перебували майже 5 тисяч споживачів в столиці та тисяча в області, менше ніж за годину їх заживили за резервними лініями. Ремонтні роботи з відновлення пошкодженої лінії тривають», – додають в Міністерстві. 

Ігор ТЕМИН

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Вибори під час війни? Експерт пояснив, чому закордонні політики наполягають на голосуванні в Україні
  • “Якби тут були люди, не вижив би ніхто” – у Черкасах показали наслідки ракетних ударів
  • Росіяни знову почали обстрілювати нашу енергетику: Ігнат розповів, чого чекати українцям
  • Яким буде курс долара та євро в жовтні: прогноз економіста

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *