Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція

В Україні для оформлення пенсії потрібно мати достатній страховий стаж. Він нараховується за періоди, коли роботодавець сплачує за працівника відповідні внески. У Пенсійному фонді України розповіли, як можна перевірити, чи сплачує за вас роботодавець внески, чи ні.

Про це розповіли на офіційному порталі Пенсійного фонду України. Зазначається, що для перевірки страховий внесків потрібно скористатися порталом електронних послуг ПФУ. Для цього потрібно:

  • Зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України;
  • Увійти в особистий кабінет (це можна зробити за допомогою кваліфікаційного електронного підпису (КЕП), Дія.Підпис, системи GOV.ID або за логіном і паролем, який можна отримати в сервісному центрі територіального органу Фонду);
  • В особистому кабінеті обрати розділ “Мій страховий стаж”;
  • Там ви побачите інформацію про набутий страховий стаж. 

 Відображається там лише той страховий стаж, який був набутий з 2004 року. Страховий стаж більш раннього періоду підтверджують за допомогою Трудової книжки (в паперовому вигляді), або іншими документами з місця роботи.

Проконтролювати сплату ЄСВ роботодавцем та набутий страховий стаж можна в особистому кабінеті в розділі “Моя заробітна плата”. Також у разі необхідності можна замовити довідки ОК-5 або ОК-7 та отримати їх в паперовому чи електронному вигляді (за бажанням). Детальну інструкцію від ПФУ можна побачити за посиланням.  

“Відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам подаються роботодавцями щокварталу (із розбивкою по місяцях звітного кварталу) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.”, – підкреслилили експерти. 

Пенсії в Україні

Раніше міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла про те, що в Україні будуть змінювати систему індексації пенсій. За її словами, а сьогодні це просто “мізер” і правила треба змінювати. Вона пояснила, що чинна формула розрахунку на основі індексацій дуже занижує реальний розмір заробітку.

“Скажімо, пенсія в 2000-му в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно “відстає”, і це несправедливо”, — переконана міністерка соціальної політики.

Крім того, тепер українці, які знаходяться в Польщі, зможуть отримувати пенсії з України. Для цього треба звернутися до Укрпошти.  Це можна зробити, заповнивши електронну форму на сайті Укрпошти або заповнивши її у паперовому вигляді за зразком та надіславши на адресу Укрпошти (вул.Хрещатик, 22, м.Київ, 01001, Україна з приміткою на конверті “пенсія переказом”). При цьому виплати будуть одразу в злотих. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *