Чи зможе українська ГТС працювати без транзиту російського газу, – експеримент Міненерго

Попре те, що росія може припинити дію контракту в будь-який день українська газотранспортна система (ГТС) готова працювати в умовах нульового транзиту. Також підземні газові сховища (ПСГ) можна використати для зберігання європейського газу. Відповідну технічну оцінку надала міжнародна експертна група за потенційними сценаріями у разі атак ворога на газову інфраструктуру, інших надзвичайних ситуацій та зупинки транзиту російського газу.

Про це повідомили у Міненерго. Перевірка технічних умов експлуатації під час стрес-тесту підтвердила надійність транспортування та зберігання газу навіть в умовах війни та пошкодження основних активів. Усі сценарії моделюють вихід з ладу різних комбінацій критично важливих об’єктів операторів. Аналіз також враховує дані про атаки на об’єкти у 2022/2023 роках, структуру, характеристики пошкоджень у різних регіонах України.

“Росія може припинити дію контракту в будь-який день, не зважаючи на юридичні формальності. А тому наша ГТС має бути готова до можливих викликів. Ключова мета – створення в Україні енергетичного хабу, зокрема для зберігання газу країнами ЄС. Для цього провели колосальну роботу щодо сертифікації Укртрансгазу як оператора газосховищ за європейськими стандартами”, – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Оператор ГТС України разом з диспетчерами Укртрансгазу проаналізували можливі кризові ситуації та опрацювали сценарії їх вирішення. Міжнародні експерти зробили позитивний висновок про коректність розрахунків.

“Він підтверджує надійність газової інфраструктури України навіть під час повномасштабного вторгнення росіян”, – сказав генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

За висновками незалежних експертів, сценарії змодельованих стрес-тестів точні та підтверджують технічну стійкість ПСГ України. У нас достатньо потужностей для відбору блакитного палива навіть на випадок пошкодження газової інфраструктури внаслідок атак ворога. Це підтвердила і незалежна технічна оцінка.

 Україна не домовлятиметься з росією про продовження транзиту газу

Після завершення контракту на транзит газу з росією Україна не вестиме перемовини про його продовження. Про це Галущенко казав в інтерв’ю українській службі Голосу Америки. Дія контракту, що передбачає транзит рф газу до Європи через територію України, закінчується наступного року, і його продовження залежатиме від того, чи зможе Європа обійтись без російського газу. Він додав, що наша країна не виступатиме стороною перемовин з росією щодо можливого продовження транзиту. Галущенко висловив сподівання, що наступного року Європа зможе диверсифікувати постачання і не потребуватиме російського газу взагалі.

Галущенко також зауважив, що поки зарано прогнозувати, що станеться наступного року через непередбачувану агресивну політику росії. За його словами, Україна вже цієї зими може відіграти значну роль в забезпеченні стабільності ринку газу в Європі. Попри війну, європейські компанії продовжують зберігати газ в українських газосховищах, і цей тренд лише зростатиме. За даними Financial Times, чинний контракт передбачає, що “Газпром” повинен прокачувати через Україну 40 мільярдів кубометрів газу на рік, виплачуючи за це по 7 мільярдів доларів. Але фактично рф прокачує тільки 12 мільярдів кубометрів на рік. Причому, як стверджує Київ, росія не доплачує за користування трубою, хоча контракт передбачає повну оплату транзитних послуг незалежно від фактичних обсягів прокачування. Якщо ж контракт не буде продовжений, “Газпром” все одно зможе користуватися українською ГТС, бронюючи потужності прокачування на аукціоні за загальноєвропейськими правилами.

Російські газопроводи, які проходять через Україну, джерело: Financial Times

Російські газопроводи, які проходять через Україну, джерело: Financial Times

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Транзит нафти з рф через Україну до Європи відновили за сприяння Словаччини та Угорщини
  • Хто найбільше постраждає від зупинення транзиту російської нафти: думка експерта
  • Як пораненим військовим без проходження МСЕК та встановлення групи інвалідності отримати засоби реабілітації – роз'яснення МОЗ
  • На Донбасі підняли ціни на житло для військових – чому оренда будинку сягає 35 тисяч гривень

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *