Чи буде зростати безробіття в Україні, – прогноз економіста Олександра Охріменка

Економіст Олександр Охріменко зазначає зростання кількості вакансій на ринку праці в Україні та збільшення середньої заробітньої плати. На його думку, це довготривалий тренд відновлення української економіки після великого спаду в 2022 році. 

“Звичайно, оцінювати рівень безробіття за повідомленнями офіційної служби зайнятості немає сенсу. Але ми бачимо, що на популярному сайті з пошуку роботи work.ua на сьогодні 3,6 млн кандидатів з 4,2 млн резюме. цінність цього інструменту полягає в тому, що це реальні пропозиції роботи. Інакше підприємці не розміщували б ці оголошення. Якщо слідкувати за цим показником в динаміці, ми бачимо, що кількість вакансій активно зростає і буде зростати. У липні 2023 року порівняно з липнем 2022 року кількість вакансій зросла на 60%. А порівняно з весною 2023 року у липні вакансій побільшало на 20%. Тобто можливостей знайти роботу стало більше”, – каже Олександр Охріменко.

Економіст зазначає, що як і завжди, кількість вакансій менша за кількість резюме. Але їх співвідношення змінюється. У 2022 році були періоди, коли на 1 вакансію припадало 24 резюме. Наразі ситуація геть інша. Тож, той, хто потребує роботу має значно більше можливостей, ніж раніше, її знайти.

“Середня зарплатня, вказана на work.ua становить 17 тис. грн. Ми розуміємо, що це середня температура по лікарні. І якщо в сфері ІТ є пропозиції з зарплатою 50-70 грн на місяць, то упаковщику на складі запропонують 10-15 тис. грн. Але і тут ми вбачаємо позитивні зміни. Середня зарплата порівняно з 2022 роком зросла. Вона ще не така, як була до війни. Але позитивний тренд наявний. Ця тенденція триватиме. тому що бізнес перестав чекати закінчення війни, а розпочав працювати в тих умовах, які є”, – каже Олександр Охріменко.

Як раніше повідомляв Інформатор, найважливіше очікування для економіки України – чи відмінить НБУ фіксований курс гривні. Економіст Олександр Охріменко вважає, що таке рішення регулятора призведе не до девальвації, а до ревальвації гривні.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *