Чи будуть взимку блекаути? Ростислав Шурма розповів про готовність до зими ДТЕК, Укренерго та Енергоатому та про можливий ріст тарифів

У деяких енергокомпаній хороший рівень готовності до зими, у інших – поганий, але до початку опалювального сезону мають встигнути. Заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма розповів в інтерв’ю Forbes, чи готові українські енергокомпанії до зими. За його словами, такі структури як ДТЕК , Енергоатом, Центренерго та Укренерго розпочали активні роботи, і “є 90-відсоткова впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність”.

“У нас є відчуття, що вони непогано готові. Але я дуже обережно ставлюсь до таких заяв. Оцінити реальну готовність можна лише після глибокої інструментальної діагностики. Я думаю, що інституційно зараз ані держава, ані профільні інституції, такі як Держенергонагляд, не здатні це зробити”, – сказав Ростислав Шурма про стан готовності до зими компанії ДТЕК.

Шурма також додав, що держава грає в лотерею з приватними енергокомпаніями вже протягом 20 років, сподіваючись, що вони справді готові до зими, і щоб ризики зменшились, потрібні зміни в системі управління. З його слів, потрібно розвивати Держенергонагляд, щоб була “система контролю з нормальною системою діагностики”.

Щодо того, чи потрібно давати пільгові кредити енегргокомпаніям, таким як наприклад, ДТЕК, які зазнали руйнувань у 8,5 млрд грн, заступник керівника ОП підкреслив, що “сьогодні один з найкритичніших сегментів – енергетика”. Він переконаний, що держава повинна скористатися всіма наявними інструментами, зокрема й таким, як кредитна програма “5-7-9”, для підтримки цього сектору.

“А далі вже є питання моралі для кожного гравця ринку: чи ти невеличка біокотельня і хочеш взяти кредит, щоби постачати тепло на свій населений пункт, чи ти велика компанія з прибутками в мільярди гривень. З реальними прибутками, бо зі звітністю і бухгалтерією завжди можна маніпулювати. І ти будеш просити у держави допомогу ще на якісь десятки мільйонів”, – додав Ростислав Шурма.

Чи варто очикувати зростання тарифів на електроенергію?

Енергетичний ринок України незбалансований. Попри підвищення тарифів і розширення граничних цін на електрику для бізнесу нарощування боргів у системі, зокрема в «Енергоатому» продовжилось. Зараз «Енергоатом» просить передбачити в держбюджеті майже 35 млрд грн на погашення боргів.

«Енергоатом» через літню ремонтну кампанію працює ледь не на половину встановленої потужності на підконтрольній території. Тому немає ефекту від рішення про підняття цін. Цей ефект буде після того, як «Енергоатом» вийде хоча б на 80–90% від проєктної потужності, приблизно за місяць після початку опалювального сезону. Так, з листопада–грудня «Енергоатом» отримуватиме гроші, які покриватимуть поточні витрати і частково – борги за попередні періоди. Чому «Енергоатом» попросив держбюджет про допомогу? Бо відколи Запорізька АЕС перестала виробляти електроенергію, «Енергоатом» втратив понад 40% виробництва і виручки, а витрати залишились. А це впливає на фінрезультат і борги. Чому так? Компанія майже всю вироблену електрику продає населенню за схемою фінансового ПСО, тариф був 1,2–1,4 грн за кВт⋅год без ПДВ. Із них майже 40 коп. забирає «Укренерго» за передачу, в середньому 1,1 грн – обленерго за дистрибуцію. Тобто «Енергоатом» не просто віддає електрику дешево, а ще й доплачує 10–20 коп. А ще є видатки на зарплати, паливо, ремонти”, – сказав Ростислав Шурма.

Щодо можливого підвищення тарифів на електроенергію заступник голови Офісу президента сказав наступне:

“Щоб остаточно «вилікувати» ситуацію на енергоринку, треба привести тарифи у відповідність до ринкових цін. Під час війни ми не можемо це зробити з соціального погляду. Влада не може перекласти на людей таку відповідальність і такий тягар. Треба буде робити це поступово. Завдяки ухваленим рішенням ми принаймні призупинили збільшення проблеми: борги не будуть зростати. У разі повернення під контроль ЗАЕС протягом року-півтора буде можливість навіть погасити всі ці борги”, – сказав Ростислав Шурма.

Чи вплинуть ймовірні атаки росіян на енергосистему України

Нещодавно секретар РНБО України Олексій Данілов також дав оцінку готовності енергетичної системи країни на зиму. Він розповів про наслідки від можливих атак російських загарбників по критичній інфраструктурі на віялові відключення світла.

“Зима буде складною, непростою, з урахуванням цього божевільного [Путіна], який перебуває поруч з нашою територією, – звісно, він намагатиметься робити нам проблеми”, – заявив секретар Радбезу України Олексій Данілов.

На його думку, Кабінет міністрів України, Офіс президента та сам президент України Володимир Зеленський тримають ситуацію на контролі. Він додав, що це наслідок “спільної роботи” влади.

Данілов також сказав, що частина питань має вирішувати місцева влада. Адже не лише центральна влада має забезпечувати світло на території громад.

“Сьогодні кожна територіальна громада має займатися своєю територією для того, щоби було світло, аби вона була готова. І на місцях точно краще знають, чи вони готові”, – переконаний секретар РНБО України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Данілов розповів чи вплинуть ймовірні атаки росіян на енергосистему України
  • "Росії не потрібен мир": Подоляк розкритикував позицію на Заході, що з рф нібито можна домовитись
  • Де не можна рибалити: ДТЕК назвав смертельно небезпечні місця
  • Одеський ДТЕК зриває підготовку до зими: нова порція російських фейків

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *