Чи можна заховати трансформатор під землю, щоб захистити їх від російських обстрілів – відповідає Укренерго

Закопати трансформатори під землю, щоб захистити їх від російських обстрілів, дуже дорого та довго, а також не надто ефективно, оскільки потрібно сховати ще й супутнє обладнання. Також проблема ще й у тому, що підземних підстанцій із напругою 750 кВ просто не існує.

В Укренерго розповіли, що теоретично такі масштабні роботи можуть тривати півроку або рік та не залишаться непоміченими для ворога.

“Недостатньо сховати тільки трансформатор, треба закрити від нападників й все супутнє обладнання. Це неможливо реалізувати за кілька місяців одночасно на всіх підстанціях.Тому, готуючись до наступної зими, ми використовуємо переважно інші способи захисту”, – зазначили в компанії.

В Укренерго також зазначили, що підземних підстанцій класу напруги 750 кВ, на якому працює частина обладнання компанії, немає ніде в світі. І хоча в інших країнах існують підземні підстанції нижчого класу напруги, але їх відразу проектували як підземні, що зовсім інакше, аніж закопати існуюче обладнання.

Основні перешкоди ідеї

По-перше, це великі розміри та вага трансформаторів. На підстанціях працюють високовольтні автотрансформатори 330 та 750 кВ, які є доволі об’ємними. Водночас вони мають потребу в ефективному охолодженні, оскільки виділяють багато тепла і можуть нагріватися до 90 ℃ і вище.

“Розміри однієї фази трансформатора напругою 750 кВ (а їх для роботи потрібно три) – 12 м в довжину, 7м в ширину і до 12 метрів заввишки. Загальна вага – понад 300 тонн. Уявляєте, наскільки потужну витяжну вентиляцію потрібно збудувати, щоб надійно охолоджувати «піч» таких розмірів?”, – зазначили в НЕК.

По-друге, необхідність закопувати дуже глибоко. Допустима відстань для безпечної роботи від заземлених частин до струмопровідних – 3,5 м. Плюс сам земляний шар захисту від ракет – ще метрів 10 додаткового простору у висоту. Тобто мінімальна глибина котловану для такого проекту – близько 25 метрів, тобто майже восьмиповерховий будинок закопати під землю. При цьому будівництво не пройде непоміченим для ворога, а триватиме не менше року. При цьому коштуватиме це в кілька разів більше, ніж будівництво відкритої підстанції.

“Підземний захист трансформатора – аж ніяк не швидке рішення, яке нам так необхідне в умовах війни. Особливо цієї зими, коли ми маємо обґрунтовані ризики нових атак на енергосистему від країни-агресора. Ми будуємо інші системи пасивного захисту, а також розраховуємо на зростання щільності української ППО”, – додали в компанії.

І по-третє, для переносу трансформатора потрібно відключити його на довгий час. Відключення трансформатора на працюючій підстанції, яка живить зазвичай сотні тисяч людей, призведе до відключення електроенергії на довгий час. Так, його функції на себе може взяти резервний прилад. Але якщо з ним щось трапиться, наприклад черговий ракетний обстріл росіян, то підстанція перестане працювати і споживачі якогось міста, або навіть частини регіону, можуть залишитись без електроенергії.

Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв про те, що Укренерго підготувало “кілька сюрпризів ворогу”: як Україна готується до зими.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *