Чи очікувати українцям на дефіцит пального та на зростання цін – відповідь експерта

Наразі потенціал зростання цін на пальне, за рахунок повернення податків, вичерпаний. Тому в цьому питанні все залежить від зросту світових цін. Що стосується дефіциту, то виконані відповідні дії, щоб цього уникнути.

Про ситуацію на ринку пального в Україні розповів директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн на панельній дискусії в Медіацентрі Україна – Укрінформ. Він пояснив, що зараз потенціал зростання цін на пальне, за рахунок повернення податків, вичерпаний. Тому основним драйвером в цьому питанні є ріст світових цін.

“Сьогодні чергова хвиля коригування цін, +1 гривня у великих мережах, по світлих нафтопродуктах. Скраплений газ підростає. На жаль, я думаю, це не останнє коригування. Тому що це зростання ми прогнозували ще на початку вересня, але ж, так чи інакше, ринок протримався ще навіть 10 днів. Поки що говорити про 60 грн за літр ще зарано. Але ж немає впевненості що на 90 доларах нафта зупиниться. Тому дивимося, сьогодні все буде залежати тільки від зовнішніх факторів”, – пояснив Сергій Куюн.

Експерт додав, що ціни на пальне на оптовому ринку в Україні після відновлення довоєнних податків зросли на 13-14 грн за літр, на роздрібному – на 9-10 грн за літр.

“Оптові ціни зросли на 13-14 грн за літр. Це приблизно на 30%. Роздрібні ціни трохи відстають – це 9-10 грн (зростання ціни за літр пального – ред.)”, – сказав Куюн.

Що стосується дефіциту пального, то потрібно розуміти, що нафтова інфраструктура в Україні під прицілом ворога знаходиться постійно. В контексті розуміння ризиків, почали укладатися нові угоди, зокрема на постачання пального через румунські, польські порти. Проведена також робота по транскордонній перевалці пального. Таким чином, дефіциту пального в Україні не буде.

“Дуже гарно проведена робота по транскордонній перевалці пального, тому що, нагадаю, в нас різна ширина колій з Європою, нам потрібно пальне з європейських цистерн перевалювати, переливати на кордоні в наші українські цистерни. Там багато чого зроблено – додаткові робочі бригади, додаткове обладнання. Тобто я впевнений, що дефіциту з пальним у нас не буде”, – наголосив експерт.

Чи вистачить українцям пального: альтернативна думка

Нещодавно засновник групи компаній “Прайм” Дмитро Льоушкін детально описав ситуацію з паливом в Україні, зокрема:

  • Кременчук практично не працює після торішніх обстрілів,
  • Мерефа – один із міні нафтопереробного заводу, хто вибився в люди, також знищений,
  • Інші міні НПЗ всі закриті, пущені на корм силовикам, як здавалося, непотрібністю,
  • Смига – трубопровідний ресурс, який постачав переважно захід країни також знищений,
  • Ізмаїл, Рені, Кілія – їх рівняють щоночі і, щойно там притоплять корабель,то ніхто туди вже пливти не захоче.

Він також додав, що в Україні немає нафтобаз із запасами, а “оперативні запаси на АЗС – це 2-3 тижні”.

“Що залишається? Залізницею? Але там різна колія і ми не маємо таких технічних можливостей. Не передбачили, коли будували. Тим більше там багато інших вантажів і щось наростити в обсягах перевезень буде складно. Швидко не вийде, це точно. Ну і все…. тільки мурашки-бензовози перевантаженими прикордонними переходами зможуть стрибати. Але чи вистачить їх? Ні, не вистачить. Їх багато, але перекрити всі канали постачання, що випали, вони одномоментно не зможуть. Якщо втратимо Дунайські порти як канал постачання ПММ, то я не говорив би з упевненістю, що навіть без зростання споживання палива ми встигатимемо з постачанням. Просто розпочнеться зворотний відлік. І нам пощастить, якщо зменшення обсягів розтягнеться в часі до новорічних свят, коли буде пауза, щоб встигнути ще натаскати”, – наголосив Льоушкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як перевірити недолив пального на АЗС, і що робити, якщо вас надурили
  • На яких АЗС України безпечно заправлятися – перелік
  • Забудовники очікують послаблення гривні: скільки буде коштувати житло наступного року
  • Знову криза? Чи вистачить українцям палива: прогноз експерта

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *