Чи зможе мережа магазинів електроніки та побутової техніки “Ельдорадо” уникнути банкрутства: прогнози експертів

Один із найбільших ритейлерів України з продажу техніки та електроніки “Ельдорадо” розпочав процедуру реструктуризації боргу перед партнерами, постачальниками та фіскальними органами. Йдеться про суму в розмірі 1 мільярда гривень. Вона є збитками через повномасштабне російське вторгнення.  

Як пише Forbes Ukraine, на суму 1 мільярда гривень ритейлер подав позов до суду проти російської федерації на відшкодування збитків. Конкретну судову установу не називають, але відомо тільки, що це “один з судів у Києві”.

“Борги “Ельдорадо” перед нашою компанією вже накопичуються рік, ритейлер обіцяє їх закрити та не робить цього, а останні 3-4 три-чотири місяці взагалі не контактують. Готуємо судовий позов”, – сказав на умовах анонімності представник однієї з компаній-постачальників “Ельдорадо”.

Генеральна директорка виробника побутової техніки “Електролюкс Україна” Катерина Білобловська говорить, що співпраця з “Ельдорадо” продовжуються, більше вона нічого не може розголошувати. 

Загроза банкрутства 

Фінансовий стан “Ельдорадо” вкрай поганий, участь у процедурі санації чи банкрутства навряд, чи дозволить досягнути суттєвих погашень. Таку інформацію розповів анонімно співрозмовник в Ощадбанку, який ознайомлений з деталями співпраці, але не уповноважений офіційно коментувати.

Юристи розробляють для “Ельдорадо” модель реструктуризації боргів, яка влаштувала б і ритейлера, і кредиторів. За даними LIGA.net, обговорення має відбутися на загальних зборах 22 вересня. Після цього та схвалення плану реструктуризації, його має також затвердити й суд.

“Ельдорадо” намагається донести до кредиторів головний меседж – процедура санації значно перспективніша за банкрутство. Адже у разі визнання неплатоспроможності великого ритейлера, партнери зможуть отримати набагато менше, аніж після реструктуризації боргу. Якщо кредитори не схвалять план реструктуризації боргу або виникнуть проблеми з погашенням заборгованості, тоді “Ельдорадо” остаточно стикнеться з банкрутством. На питання видання про те, чому процедура реструктуризації запущена саме зараз, PR-фахівчиня “Ельдорадо” Ольга Гаврилюк відповіла, що “наразі такої інформації не має”.

У якому стані знаходиться “Ельдорадо”

У 2021 році за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy і “Фокстрот”. “Ельдорадо” займало частку 10–12% на ринку. За приблизними підрахунками CEO мережі “Комп’ютерний всесвіт” Павла Карачевського, зараз вона впала до 1–6%. До повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу “Ельдорадо” у близько 100 мільйонів доларів. Станом на серпень 2023 року оцінка впала до 45 мільйонів доларів. У серпні стало відомо, що компанія скоротила свою IT-команду та кількість магазинів. На 18 серпня 2023 року в мережі “Ельдорадо” працювало 70 магазинів у 39 містах України.

“За час великої війни 42 магазини закрили, 20 не працюють, бо постраждали від бойових дій”, – розповідала екскерівниця зі звʼязків з громадськістю мережі Алла Барабаш.

Про суттєве погіршення фінансового стану “Ельдорадо” було відомо і раніше. У грудні 2022 року Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею “Ельдорадо” й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з “Ельдорадо” великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія вже реструктуризувала борг перед банком на 120 мільйонів доларів. Заставою були товари з обігу та особиста порука Поліщука. Зараз фінустанова активно займається комплексним врегулюванням заборгованості всіх підгруп Поліщука, які нададуть змогу отримати більш суттєві погашення.

“Оскільки домовленості ще не досягнуті, деталі розкривати ще зарано”, – говорить джерело Forbes в Ощадбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи збирається бізнес підвищувати зарплати своїм працівникам у 2024 році: опитування ЄБА
  • Підприємці можуть отримати грант до 3 тисяч доларів на розвиток мікробізнесу: як скористатися
  • Мережа магазинів побутової техніки Eldorado опинилась на межі банкрутства через російську агресію
  • У Києві спіймали "мінера", через якого пройшли масові евакуації: як його планують покарати

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *