Чи варто українцям скуповувати долар та євро: порада експерта

Для українців немає потреби купувати валюту. Це лише призведе до втрати частини заощаджень. Тож потрібно зачекати, поки ринок “підлаштується” під нові правила гри. 

З 3 жовтня Національний банк України змінив політику курсу валют. У коментарі Meta.ua доктор економічних наук та ректор Донецького національного університету імені Стуса Ілля Хаджинов розповів, що це означає та як зміниться валютний ринок в Україні. 

Фіксований курс, що діяв від початку повномасштабного російського вторгнення, виконав покладену на нього місію – стабілізував фінансову систему, адаптував реалії ведення бізнесу та споживання до умов війни, заклавши підвалини для економічного зростання. Тривала наявність фіксованого валютного курсу – це більша ймовірність виникнення спекуляцій на тлі фіксованого курсу НБУ та наявним курсом чорного ринку.

Перехід до керованої гнучкості курсу валют – це крок до лібералізації ринку через послаблення обмежень, але говорити про те, що курс встановлюється під впливом лише ринкових сил зарано. При цьому регулятор продовжуватиме відігравати провідну роль у курсоутворенні, покриваючі наявний дефіцит валюти на ринку або скуповуючи надлишки валюти. Новий режим валютного курсу посилить стійкість української економіки та валютного ринку, зменшить ризики дисбалансів на валютному ринку.

“Пересічним громадянам потрібно зачекати, поки ринок “підлаштується” під нові правила гри, необхідності купувати валюти немає – оскільки це лише призведе до втрати частини заощаджень населення через наявну курсову різницю між ціною покупки та реальною ціною продажу, що буде нижча за першу і також через те, що більшість нашого доходу на споживання відбувається у гривнях, а ні євро або доларах”, – розповів Хаджинов.

НБУ з 3 жовтня впровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому. Регулятор, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися.

Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення. Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ. Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків. Новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до зміни внутрішніх і зовнішніх умов та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які може генерувати тривале утримання фіксованого курсу. Станом на 10 жовтня за даними НБУ, долар коштує 36,55 гривні. Водночас євро, згідно з офіційним курсом, становить 38,48 гривні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Долар та євро стрімко падають: НБУ оновив курс валют на 10 жовтня
  • Чи видають ВПО кредити в банках України – відповідь банкіра
  • Чи подорожчає пальне через повернення відключень світла – думка експерта
  • Перед націоналізацією: що відбудеться з Київстаром найближчим часом

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *