Чи запасати бензин в каністрах? Як зміниться ціна на пальне, – прогноз економіста Охріменка

З початку липня вартість пального, зокрема бензину, зросла на дві-три гривні за літр. Щоправда, економіст Олександр Охріменко вважає, що таке підвищення було викликано панічними очікуваннями через зміну податкового законодавства. Надалі через невисокий попит та велику пропозицію не варто очікувати зростання цін. Можливо, що ціна на нафтопродукти навіть трохи знизиться. 

“Я розумію, що люди завжди панікують. Після зміни податкового законодавства з 1 липня ціна на паливо змінилась. Але змінилась не так, як лякали. У середньому вона зросла на 2 грн за литр. Більш суттєвого зростання не буде. Можливо, ціна на нафтопродукти навіть трішечки зменшиться. Тому що те зростання, що ми бачили, було ситуативним. Деякі мережі, піднявши ціни, побачили зменшення попиту та почали їх знижувати. Тож, ціна на паливо зросла, але не критично”, – каже Олександр Охрименко.

Економіст пояснює це тим, що наразі в Україні дуже багато надлишкового палива. Він називає такі причини зниження споживання:

  • Багато людей виїхали з України.
  • Багато автовласників перейшли з бензинових на газові двигуни.
  • Через військові дії багато людей знизило кількість та дальність своїх поїздок.
  • Велика частина людей наразі працює віддалено.

“При цьому сьогодні на ринку дуже багато постачальників палива, між якими точиться запекла конкуренція”, – каже Олександр Охрименко.

Ціни на пальне змінилися з 1 липня

Починаючи з 1 липня, в Україні відновлено довоєнні податки на паливо, включаючи податок на додану вартість (ПДВ) у розмірі 20% та акциз на бензин та дизпаливо. Згідно з новими ставками акцизу, ціни на паливо встановлені на такому рівні: 213,5 євро за кожні 1000 літрів для бензину, 139,5 євро за кожні 1000 літрів для дизпалива та 52 євро за кожні 1000 літрів для скрапленого газу. Експерти й раніше прогнозували подальше зростання цін на паливо внаслідок цих змін. 

Як раніше повідомляв Інформатор, інші експерти прогнозують подальше підвищення цін на пальне в Україні. Директор Консалтингової групи “А-95” Сергій Куюн прогнозує, що ціни на пальне будуть зростати й далі. На його думку, в кінці липня можна буде підбити підсумки здорожчання. Аудитор Михайло Крапивко вважає, що ціна бензину перевищить 60 грн/л, а потім почнеться зростання цін на харчі та промтовари.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *