Як оформити пенсію без документів: поради експерта

Під час повномасштабної війни актуальною залишається проблема втрати громадянами документів. Зокрема, це стосується і отримувачів пенсії, у яких немає документального підтвердження права на такі виплати. Однак в українському законодавстві існують механізми на цей випадок.

Про це розповів експерт з питань пенсійного забезпечення Сергй Коробкін у публікації видання “На пенсії”.

Експерт нагадав, що пенсія за віком призначається жінкам і чоловікам при досягненні 60 років – щоб піти на пенсію у цьому віці необхідно мати не менше 30 років загального стажу. З 2024 року держава вимагатиме вже 31 рік стажу – цю планку підвищуватимуть до 2028 року. Якщо у людини немає 30 років стажу, то пенсію держава призначить у 63 або навіть у 65 років, якщо буде підтверджена наявність хоча б 15 років стажу. Для того щоб підтвердити стаж необхідно знати наступне.

Як підтвердити стаж з 2004 року

Починаючи з 1 січня 2004 року стаж підтверджується даними персоніфікованого обліку про сплату страхових внесків. Це відомості із реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. До цього реєстру потрапляють дані про офіційну зарплату і сплату страхових внесків усіх людей. У разі, якщо внески із зарплати сплачено до Пенсійного фонду у повному обсязі, стаж за відповідні періоди буде враховано автоматично.

Тобто, трудова книжка не потрібна для підтвердження стажу після 2004 року. Інше питання, якщо внески не сплачувалися. Немає внесків – немає стажу, навіть якщо людина старанно працювала і має запис у трудовій. В такому випадку можна самостійно сплатити страхові внески за роки, яких бракує, іншими словами, докупити стаж.

Як підтвердити стаж до 2004 року 

Такий стаж потрібно підтверджувати паперовою трудовою книжкою та іншими документами. Легше буде тим, хто вже оформив електронну трудову книжку – це відскановані дані фізичної трудової книжки, які відправлено до Пенсійного фонду і внесено до реєстру.

У разі втрати трудової та відсутності даних про стаж у Пенсійному фонді потрібно шукати інші документи: довідки з місця роботи або з архівних установ. Навчання підтверджується дипломами, а служба в армії військовим квитком Якщо таких документів немає, треба звертатися до освітнього закладу та до військомату.

У випадку втрати трудової та відсутності доступу до архівів стаж можна підтвердити за допомогою показань свідків.

“Цей же метод застосовується у випадку, якщо підприємство або архів перебувають на непідконтрольній Україні території або вони постраждали під час бойових дій. Це безпосередньо стосується переселенців. Опитуванням свідків опікуються органи Пенсійного фонду. При цьому не менше двох свідків повинні знати заявника за спільною роботою і мати власні документи за відповідний період роботи”, – йдеться у публікації.

Як підтвердити пільговий стаж

Складна ситуація з підтвердженням пільгового стажу, який дає право на дострокову пенсію – навіть наявності трудової у цьому випадку може бути недостатньо. Знадобиться довідка з підприємства, яка уточнює пільговий характер роботи. Свідки у цьому випадку не допоможуть.

Однак для переселенців (ВПО) такий стаж може підтверджуватися даними обліку без надання обліку. Тим не менш, шкідливий стаж до 2004 року без документів підтвердити практично неможливо, пише Коробкін.

“І хоча уряд останнім часом вніс низку змін до законодавства, це питання так і залишилося невирішеним. Адже саме з Донбасу переселилося багато металургів, шахтарів та інших людей, які працювали на шкідливому виробництві. Доступу до шахт і заводів тепер немає, а деякі архіви на підприємствах зовсім знищено під час бойових дій”, – зазначив експерт.

Водночас відомо, що при обласних управліннях Пенсійного фонду діють комісії з підтвердження пільгового стажу – вони за певних умов можуть підтвердити і наявність шкідливого стажу у випадку ліквідації підприємства. Але для цього комсії треба надати хоча б якісь документи, що підтверджують періоди такої роботи і хоча б опосередковано підтверджують її пільговий характер.

Також на цих комісіях можна підтвердити звичайний стаж, якщо людина, яка працювала до 2004 року на території, що зараз тимчасово перебуває в окупації, має виправлення або неточності у трудовій книжці. Ця додаткова норма запрацювала з 2021 року і також передбачає наявність показань свідків.

Як призначають пенсію, якщо немає даних про зарплату

Пенсію можуть призначити без даних про зарплату, однак розмір пенсії у такому випадку однозначно буде мінімальним. Щоб збільшити пенсію, важливо підтвердити не лише більше стажу, а й наявність високої зарплатні. За законом, зараз для розрахунку пенсії обов’язково враховується вся зарплата за періоди роботи з 1 липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Ці дані, як сказано вище, теж беруться із системи персоніфікованого обліку.

Якщо людина щонайменше п’ять років легально працювала після зазначеної дати, то зарплату врахують автоматично без жодних довідок. За бажанням призначення пенсії можна також самостійно подати довідку про зарплату за будь-які 5 років поспіль до 2000 року. Це також потрібно зробити, якщо стаж після 2000 року менший за 5 років. Такі довідки беруться за місцем роботи або в архіві. Важливо, щоб збереглися первинні документи, які потім буде зобов’язаний перевірити Пенсійний фонд. Це можуть бути, наприклад, особові рахунки, на підставі яких нараховано зарплату.

Є ситуації, коли офіційного стажу після 1 липня 2000 року немає, а зарплату до цієї дати неможливо підтвердити документально за жодні періоди роботи. На такий випадок діє постанова Кабінету Міністрів від 5 липня 2006 року №919, якою затверджено порядок визначення зарплати для призначення пенсії у разі втрати документів про її нарахування.

Залежно від ситуації порядок передбачає варіанти вирішення проблеми. Якщо первинні документи про зарплату не збереглися, то при призначенні пенсії можна врахувати:

  • розмір середньої заробітної плати за відповідною професією (посадою) на зазначеному підприємстві;
  • мінімальну тарифну ставку (посадового окладу) за відповідною або аналогічною професією (посадою);
  • мінімальну заробітну плату по країні за відповідний період.

Цей порядок застосовується нечасто, адже як правило громадяни можуть надати зарплату хоча б за якийсь період роботи. Але якщо іншого виходу немає то, звичайно, краще скористатися зазначеним порядком і врахувати при розрахунку пенсії хоча б мінімальну зарплату до 2000 року, ніж врахувати лише стаж.

Раніше Інформатор писав, що Певній категорії населення потрібно щороку проходити спеціальну перевірку, щоб не втратити свою пенсію.

Також ми повідомляли, хто з українців може вийти на пенсію на 10-15 років раніше. Також читайте, кому не підвищать пенсії у 2023 році.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *