Чи зміняться ціни на продукти через подорожчання бензину в Україні: відповідь експертів

В Україні протягом жовтня-листопада дорожчатимуть чи не всі продукти. Серед причин зміна вартості пального. За підсумками цього місяця очікується зростання в середньому на 2 гривні на літрі.

Таку думку в коментарі Фокусу висловив експерт з питань енергетики Леонід Косянчук. Він нагадав, що у Раді казали, що подорожчання не буде. 

“Ми ще на початку червня казали, що скасування пільгового оподаткування призведе до того, що ми повернемося до кризових цін травня 2022 року. Пан голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев казав, що подорожчання не буде – все буде коштом операторів. Не вгадали”, – наголосив Косянчук. 

Крім того, дається взнаки й світова кон’юнктура – ціни на нафтопродукти на європейському ринку ростуть. Є обмеження щодо російської нафти, заводи перелаштовуються і зростає вартість пального.

“А ми надзвичайно залежні від імпорту”, – наголосив Косянчук.

За даними Мінфіну, ціни на АЗС різко пішли вгору з липня, після повернення довоєнних податків

За даними Мінфіну, ціни на АЗС різко пішли вгору з липня, після повернення довоєнних податків

На скільки подорожчають овочі

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук наголосив, що в осінньо-зимовий період зростають ціни, починаючи з овочевої групи. Це потягне за собою витрати товаровиробників на зберігання, утеплення та підтримку температури. 

“Хоч ми й мали в цьому сезоні достатню її кількість, але через погодні умови їх уже потрібно складати на сховища на зберігання. Відповідно, будуть додаткові витрати для товаровиробників – зберігання, утеплення, підтримка температури… Жовтень-листопад може принести подорожчання овочів, крім картоплі й цибулі, у середньому на 5 – 7%. А тепличні овочі в осінньо-зимовий період можуть подорожчати на 30-40%”, – додав Марчук.

Чи зміниться вартість пального через можливі відключення світла 

В Україні можливі відключення світла чи блекаути несуттєво впливатимуть на загальну вартість пального. Однак є певні чинники через які ціна може зрости. Серед них – подорожчання нафтопродуктів на європейських ринках, політика Нацбанку та повернення податків. Як розповідав “24 каналу” експерт ринку пального Геннадій Рябцев, торік попит на пальне попри відключення світла не був суттєвим. Навпаки, якщо казати про загальний рівень попиту, то після початку повномасштабного російського вторгнення він скоротився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Як війна в Ізраїлі вплине на ціни на бензин в Україні – прогноз експерта
  • Знижки на пальне WOG: ПриватБанк розповів, як зекономити на АЗС
  • На АЗС Київщини продавали бензин-фальсифікат – як відрізнити якісне паливо від підробки

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *