Чому можуть відмовити у призначенні пільгової пенсії – відповідь адвокатки

Громадяни, які працювали на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, або на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці та в окремих галузях виробництва, мають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Помічник адвоката Альона Чмона пояснила, які труднощі можуть виникнути під час призначення пенсії на пільгових умовах за Списком № 1 та Списком № 2. 

Пенсійне забезпечення за віком на пільгових умовах має відмінність від пенсійного забезпечення на загальних умовах. Передусім це стосується надання пільг при призначенні пенсії. Вони можуть полягати у зменшенні стажу, віку або стажу і віку одночасно.

Список № 1 – це пункт 1 ч. 2 ст. 114 Закону України “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”. Відповідно, Список № 2 – це пункт 2 ч. 2 ст. 114 цього ж Закону України. Йдеться про конкретний перелік осіб, котрі були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами. У цих списках деталізовано усі ті категорії професій (посад) працівників, котрі мають право на пільгові умови пенсійного забезпечення.

Експертка зазначила, що попри те, що права пенсіонерів закріплені чинним законодавством, Пенсійний фонд далеко не завжди знаходиться на їх боці.

Одними із поширених причин відмов з боку ПФУ є наступні:

  • ситуація, коли на момент звернення особа не досягла пенсійного віку;
  • наявна перерва між атестаціями робочих місць за умовами праці;
  • відсутня атестація робочих місць;
  • не надано уточнюючі довідки.

Пенсійний вік та тестація робочих місць

За словами Альони Чмони, щодо пенсійного віку, то тут важливими є рішення Конституційного Суду України від 23.01.2020 № 1-р/2020 та рішення від 21.04.2021 у зразковій справі № 360/3611/20. У зазначеній зразковій справі оскаржувались дії територіального органу ПФУ щодо вирішення питання про призначення пенсії на пільгових умовах для працівників, зайнятих повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці. Позивач, досягнувши 50-річного віку та маючи потрібний стаж на пільгових умовах, вимагав відповідного пенсійного забезпечення. Натомість ПФУ наполягав на досягненні 55-річного віку для того, аби мати право на пенсію. Рішення у зразковій справі № 360/3611/20 було на користь позивача, що створило достатнє правове підґрунтя для подальшого успішного захисту пенсіонерів у таких категоріях справ.

Щодо атестації робочих місць, то законодавцем покладено обов’язок проведення атестації робочих місць на керівників підприємств, а тому її несвоєчасне або неповне проведення не може позбавити громадян їх конституційного права на соціальний захист. За словами експертки, це означає, що, зловживаючи такою причиною, ПФУ порушує права пенсіонерів.

Відсутність довідок

За словами помічниці адвоката, згідно з нормами чинного законодавства, надання уточнюючої довідки підприємства, установи або організації необхідне лише у двох випадках:

  • за відсутності трудової книжки як такої;
  • за відсутності необхідних записів у ній, які визначають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Тому вимога довідок у тих випадках, де їх надання не передбачене законом, не має правових підстав.

Коли та кому нараховують пільгову пенсію

Право на пенсію за віком на пільгових умовах настає після досягнення 55 років за наявності страхового стажу у чоловіків не менше 30 років, з них 12 років 6 місяців на роботах за списком 2, у жінок – 25 років, з них не менше 10 років на роботах за списком 2. Щоб підтвердити період роботи з важкими умовами праці, крім трудової книжки, надається уточнювальна довідка, що підтверджує пільговий характер роботи. Також обов’язковою умовою є проведення на заводі, де працювала людина, один раз на п’ять років атестації робочих місць. Якщо атестація не проводилася, право на пільгове пенсійне забезпечення втрачається.

На додаткову надбавку до пенсії можуть розраховувати жінки, чиї чоловіки загинули на війні, отримуватимуть власну надбавку за особливі заслуги перед Україною та надбавку за заслуги чоловіка. Пенсіонерам виплачують лише одну надбавку до пенсії, при цьому вони можуть обирати, яка їм більш вигідна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ
  • Чи зарахують період військової служби до пільгового стажу: пояснення ПФУ
  • Чи буде у вас пенсія? Як онлайн перевірити, чи сплачує роботодавець внески до Пенсійного фонду – інструкція
  • Як українцям підтвердити особу для отримання пенсії у Німеччині: інструкція для переселенців

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *