Чому ЄС не може повністю конфіскувати активи російського Центробанку на 200 млрд євро

Європейський союз не може повністю конфіскувати заморожені російські резерви Центрального банку на суму 200 млрд євро, які були заблоковані ЄС в травні 2023 року. Замість цього, Євросоюз планує тимчасово використовувати ці активи.

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на документ. Міністр закордонних справ Австрії Олександр Шалленберг наголосив на необхідності діяти згідно з правилами міжнародного порядку, оскільки будь-яке скасування дій судом може мати негативні дипломатичні та економічні наслідки.

Заходи ЄС також викликають побоювання відповідного реагування рф щодо західних активів на її території, пише агентство. Керівник одного з банків заявив, що країна-загарбник може ускладнити життя іноземним банкам і направити туди місцевий персонал. Інший керівник сказав, що його банк не лобіює безпосередньо, але принципово проти конфіскації з боку ЄС.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, виступаючи на Конференції з відновлення України в Лондоні, що блок виступить з пропозицією щодо використання цих активів в середині липня. Водночас агентство пише, що європейські лідери планують обговорити цю ситуацію на засіданні у Брюсселі наступного тижня.

Зараз окрема частина російських активів, заморожених в компанії Euroclear, заробила майже 750 мільйонів євро. Деякі європейці пропонують направити їх в Україну.

В ЄС закликають ввести нові санкції щодо рф

Депутати Європейського парламенту одноголосно засудили акт підриву греблі Каховської гідроелектростанції, вважаючи його воєнним злочином, за який рф має відповісти. Тому парламентарі закликали Європейський союз продовжувати надавати сильну підтримку Україні, ввести нові санкції проти Росії та спрямувати заморожені фінансові активи російських олігархів на відновлення України. Ці кроки спрямовані на відповідь на акти агресії та сприятимуть відновленню постраждалої інфраструктури в Україні. 

Раніше “Інформатор” писав, що США передасть Україні конфісковані активи російського олігарха Малофєєва. Про яку суму йдеться, не вказується. Однак повідомляється, що це будуть мільйони доларів.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *