В ЄС узгодили 11-й пакет санкцій проти рф: що він передбачає

Посли Європейського Союзу узгодили 11-й пакет санкцій проти рф, спрямований на унеможливлення обходу державою-агресором обходу обмежень, затверджених раніше.

Про це 21 червня повідомляє шведське головування у Раді ЄС.

“Сьогодні посли ЄС узгодили 11-й пакет санкцій проти росії. Пакет містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та індивідуальним спискам”, – йдеться в повідомленні.

На узгодження нових санкцій схвально відреагувала президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен.

“Я вітаю політичну домовленість щодо нашого 11-го пакету санкцій. Це завдасть додаткового удару по військовій машині путіна посиленням експортних обмежень, націлених на організації, які підтримують Кремль. Наш інструмент боротьби з обходом санкцій запобігатиме потраплянню до росії підсанкційних товарів”, – заявила очільниця ЄК.

11 пакет санкцій ЄС: деталі

Як пише агентство Reuters, новий пакет забороняє транзит через росію товарів і технологій, які можуть використовуватися російською армією або допомагати її сектору оборони та безпеки. Він також дає змогу вводити обмеження на продаж чутливих товарів і технологій подвійного призначення країнам, які можуть продавати їх росії.

Пакет продовжує призупинення дії ліцензій на мовлення в Європейському Союзі п’яти російських ЗМІ, які контролюються російською державою.

Щоб обмежити практику завантаження суден російською сирою нафтою або нафтопродуктами в морі та уникнути заборони ЄС на імпорт російської сирої нафти та нафтопродуктів, пакет забороняє доступ до портів ЄС для суден, які здійснюють перевалку і у разі наявності підстав підозрювати, що завантажений вантаж був російського походження.

Окрім цього буде заборонено транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу “Дружба”. Наразі це єдина гілка нафтопроводу, якою російська нафта йде в Європу.

Пакет додає ще 71 особу та 33 організації, які мають заморозити активи, які зберігаються в ЄС через їх причетність, серед іншого, до незаконної депортації українських дітей до росії.

Відзначимо, що на узгодження 11-го пакету санкцій європейським чиновникам знадобилося більше місяця. Зокрема, це сталося через позицію Угорщини та Греції, які вимагали від України виключити їхні компанії зі списку “спонсорів війни”. 

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *