Ціна бензину перевищить 60 грн/л, а потім почнеться зростання цін на харчі та промтовари, – прогноз аудитора Крапивко

Підвищення податків на паливо вже спричинило стрімке підвищення цін на АЗС. Аудитор Михайло Крапивко вважає, що вартість літру пального зростатиме й надалі. А транспортна складова у вартості будь-яких товарів потягне вгору ціни на інші товари: як на харчі, так і на промислові вироби. Ще однією точкою напруги для економіки є очікування, чи підпише президент Зеленський прийнятий ВР законопроєкт №8401, який повертає податки та перевірки бізнесу в України до умов мирного часу.

“Україна вже побачила нові ціни на паливо, які стрімко зросли після підвищення податкового тиску на галузь. Але їх зростання продовжиться. Станом на 2 липня, на другий день застосування нових податкових норм, на ОККО 95 бензин був по 49,99 грн за літр, а на Socar – 54,99 грн за літр. Я думаю, що до 60 грн ціна літру 95 бензину може дорасти. Звідси розпочнеться новий марафон цін. Всі виробники почнуть перераховувати вартість доставки в ціноутворенні своєї продукції. Тож, в магазинах та на базарах незабаром зміняться цінники”, – каже Михайло Крапивко.

З 1 липня податки на пальне в Україні повернулись на довоєнний рівень. Верховна Рада прийняла відповідний закон ще у вересні 2022 року. Акциз на бензин зріс більш ніж удвічі, до 213 грн за 1000 л; акциз на дизпальне – на 40%, до 139,5 грн. Акциз на автогаз залишився на рівні 52 грн. ПДВ на паливо зросло з 7% до 20%. 

На думку Михайла Крапивко, підвищення цін в Україні може спровокувати ще одна ініціатива Верховної Ради. 

“Наразі всі чекають, чи підпише президент Зеленський прийнятий ВР сумнозвісний законопроєкт №8401, який повертає податки та перевірки на рівень мирного часу. Якщо підпише, то з 1 серпня буде скасована спрощена система оподоткування на 2%, можуть розпочатися перевірки бізнесу. Все це породжує тривожні очікування для економіки”, – каже Михайло Крапивко. 

Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану 31 січня подав до Верховної Ради голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев. Закон було остаточно прийнято 30 червня. Законопроєкт передбачає скасування з 1 вересня 2% єдиного податку. Також згідно з законопроєктом, з 1 серпня частково скасовується чинний мораторій на проведення перевірок для підакцизних товарів (алкоголь, тютюн, паливо), грального бізнесу та фінансових послуг. З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *