Долар дешевшає, а євро зростає: НБУ оновив курс валют на 9 жовтня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на понеділок, 9 жовтня. Згідно з даними регулятора, американський долар подешевшав. Проте європейська валюта продовжує йти вгору. Стало відомо, яка ситуація в пунктах обміну валют.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що американський долар 9 жовтня становить 36,58 гривні. Це на 4 копійки менше, аніж в попередній банківський день. Водночас європейська валюта продовжує зростання: станом на сьогодні курс євро становить 38,65. Це на 11 копійок більше, якщо порівнювати з попереднім банківським днем.

Курс валют на 9 жовтня:

  • Долар США — 36,58 гривні;
  • Євро — 38,65 гривні;
  • Польський злотий — 8,41 гривні;
  • Швейцарський франк — 40,15 гривні;
  • Юань — 5,01 гривні.

Водночас варто звернути увагу на те, що в пунктах обміну валют ціни можуть відрізнятися від офіційних показників регулятора. За даними порталу Мінфін, 9 жовтня в середньому купівля долара США відбувається за курсом 38,11 гривні, а продаж — 38,25 гривні. Що стосується євро, то в середньому купівля відбувається за курсом 40,50 гривні, а продаж — 40,70 гривні.

Прогнози експертів

Експерти Dragon Capital оновили свій прогноз щодо курсу долара на кінець 2023 року. На думку аналітиків високий рівень міжнародних резервів, підтримка міжнародних партнерів, відмова від фінансування дефіциту бюджету Нацбанком та стабілізація курсових очікувань створюють передумови для подальшого пом’якшення валютних обмежень та повернення до помірної гнучкості курсу гривні до долара вже в 2023 році. При цьому аналітики переконані, що наприкінці року офіційний обмінний курс гривні становитиме 36,6-37,5  гривні за долар, порівняно з попереднім прогнозом 39 гривні за долар, і прогнозують помірне послаблення до 41 гривні за долар до кінця 2023 року.     

Зокрема, своїм прогнозом на кінець 2023 року ділився економіст Ігор Порох. На його думку, до кінця 2023 року можна сподіватися навіть на курс в межах 37 гривні за долар. Це експерт пояснив тим, що рівень інфляції в Україні зараз становить 11%, а до кінця року може зменшитися до 10%. Водночас економіст виділив кілька факторів, через які курс гривні трішки погіршувався у діапазон 38,2 й вище.

“Це було спричинено тим, що на минулому тижні було закрити близько 400 обмінних пунктів через те, що вони не слідкували за ліцензіями й це був такий стрибок, але наразі вже ситуація вирівнялася”, – додав Ігор Порох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • ПриватБанк запустив для бізнесу безкоштовний тест драйв валютної Торгової платформи
  • Ціни на пальне в Україні зростатимуть через важливе рішення НБУ: прогноз експерта
  • Як зміниться курс гривні до долара після рішення НБУ щодо введення гнучкого курсу: прогноз трейдера

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *