Як переселенцям підготуватися до пошуку роботи на новому місці – 5 дієвих порад

Часто переселенці не мають можливості зберегти свої робочі місця. Тож доводиться шукати роботу вже на новому місці. Є декілька порад, які  дозволять налаштуватися, серед них – моральна підготовка, виділення часу, створення резюме. 

На платформі “Дія. Безбар’єрність” розповіли переселенцям, як підготуватися до пошуку роботи на новому місці. Підготуйтеся морально. Щоб зберегти сили у такий непростий період, важливо турбуватися про своє психічне здоров’я. З чого почати та як розпізнати перші симптоми стресу, читайте у рекомендаціях ВООЗ за посиланням.

Виділіть час. Під час будь-яких кризових ситуацій фахівці радять сприймати пошук роботи як додаткову повноцінну роботу. Щодня варто приділяти певну кількість часу на моніторинг вакансій, розсилання резюме і підготовку до співбесід.

Визначте критерії пошуку. Обов’язково оцініть свої професійні та персональні навички, складіть список вакансій, на які ви можете претендувати, подумайте про бажане місце і формат роботи та скільки часу готові приділяти зайнятості.

Складіть резюме (портфоліо – для творчих спеціальностей). Саме воно формує перше враження про людину і впливає на шанси потрапити на співбесіду. Про те, як перевірити резюме перед відправкою роботодавцю, читайте за посиланням.

Будьте проактивні. Використовуйте якнайбільше ресурсів для пошуку роботи. Це можуть бути онлайн-платформи, соціальні мережі. Також запитуйте про вакансії знайомих, просіть рекомендацій і не соромтеся писати у компанії, які вас цікавлять.

Куди ВПО звертатися для пошуку роботи

Для переселенців наявність роботи – це важливий фактор інтеграції у приймаючі громади. Тож куди звертатися, аби пришвидшити працевлаштування на новому місці – дивіться нижче.

  • Єдиний портал вакансій Державного центру зайнятості. Тут зібрано понад 200 тисяч актуальних вакансій по всій країні. Ознайомитись із вакансіями можна за посиланням. 
  • Ради ВПО та Координаційні центри підтримки цивільного населення в областях. Всебічно допомагають переселенцям інтегруватися у нові громади.
  • Місцеві центри зайнятості. Консультують щодо працевлаштування, професійного навчання чи перенавчання, супроводжують на всіх етапах пошуку роботи.
  • З інформацією про необхідні документи та процес реєстрації ВПО у відділеннях державного центру зайнятості можна ознайомитись за посиланням. 
  • Недержавні служби пошуку роботи. Мають власні списки вакансій.
  • Урядова програма єРобота. ВПО можуть отримати гранти, скориставшись програмами “Власна справа” чи “Гранти на створення або розвиток власного бізнесу”. Дізнатися про умови програм можна тут.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Чи видають ВПО кредити в банках України – відповідь банкіра
  • Як ВПО отримати гроші на оренду житла – обов’язкові критерії та перелік документів
  • Чи втратять переселенці виплати, якщо відкриють власну справу: пояснення експертів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *