Долар подорожчав вперше за рік, а євро летить у прірву – НБУ оновив курс валют на 4 жовтня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на середу, 4 жовтня. За даними регулятора, вперше з літа 2022 року курс долара пішов вгору. Стало відомо, яка наразі ситуація з валютою.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що тепер курс долара встановлено на рівні 36,59 гривні. Це на дві копійки більше, аніж було в попередній банківський день (і останній рік).  Водночас європейська валюта знову дешевшає. За даними Національного банку, курс євро станом на 4 жовтня становить 38,33 гривні. Це на 19 копійок менше, аніж в попередній банківський день.

Курс валют на 4 жовтня:

  • Долар США — 36,59 гривні;
  • Євро — 38,33 гривні;
  • Польський злотий — 8,28 гривні;
  • Швейцарський франк — 39,67 гривні;
  • Юань — 5,01 гривні.

Також треба враховувати, що в пунктах обміну валют цифри можуть відрізнятися від офіційного курсу регулятора. За даними порталу Мінфін, станом на 4 жовтня купівля долара в середньому відбувається за курсом 38,15, а продаж — 38,35 гривні. Що стосується євро, то в середньому купівля відбувається за курсом 40,40 гривні, а продаж — за 40,77 гривні.

Прогнози експертів

Національний банк відмовився від фіксованого курсу долара. Тепер регулятор повертається до “політики керованої гнучкості”. Бізнес засновник і президент інвестиційної компанії Універ Тарас Козак зазначив, що в перші місяці повномасштабного вторгнення фіксований курс дійсно був важливим “якорем”, проте тепер, скоріше, негативно впливає на економіку. На думку експерта, в новій курсовій політиці в найближчі місяці буде мало гнучкості, і багато керованості. Головний  економіст Dragon Capital Олена Білан теж переконана, що не слід чекати на девальвацію гривні.

“У перспективі декількох місяців практично нічого не зміниться. За фіксованого курсу НБУ щодня продавав валюту зі своїх резервів. Рівно стільки, скільки потрібно, щоб задовольнити дефіцит валюти на міжбанківському ринку. Тепер НБУ так само буде продавати валюту з резервів, але трошки менше чи трошки більше, ніж дефіцит валюти на ринку, і дозволить офіційному курсу рухатись вниз і вгору на дельту, яку в перші тижні, скоріше за все, взагалі важко буде помітити неозброєним оком”, – пояснила експертка. 

Також раніше економіст Ігор Порох поділився своїм прогнозом щодо курсу валюти. За його словами, до кінця 2023 року можна сподіватися навіть на курс в межах 37 гривні за долар. Це експерт пояснив тим, що рівень інфляції в Україні зараз становить 11%, а до кінця року може зменшитися до 10%. Водночас економіст виділив кілька факторів, через які курс гривні трішки погіршувався у діапазон 38,2 й вище.

“Це було спричинено тим, що на минулому тижні було закрити близько 400 обмінних пунктів через те, що вони не слідкували за ліцензіями й це був такий стрибок, але наразі вже ситуація вирівнялася”, – додав Ігор Порох.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Яким буде курс євро в жовтні: прогноз банкіра
  • Як зміниться курс гривні до долара після рішення НБУ щодо введення гнучкого курсу: прогноз трейдера
  • НБУ скасовує фіксований курс валют: що це означає для економіки і громадян
  • Вперше за 15 місяців НБУ змінив курс долара: на скільки він подорожчав

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *