Кредитори “Ельдорадо” виступають за банкрутство мережі: в чому причина

Дистриб’ютори там світові бренди з виробництва побутової техніки та електроніки, які є кредиторами мережі “Ельдорадо”, виступили проти досудової санації. Це система заходів, які спрямовані на запобігання банкрутства. Стала відома позиція кредиторів по цій справі.

Про це повідомляє Forbes з посиланням на спільну заяву брендів, яку надали виданню. Зазначається, що частина кредиторів “Ельдорадо” вимагає відновлення платоспроможності компанії виключно в рамках процедури банкрутства. Вони вважають, що це має відбуватися під наглядом суду та зовнішнього арбітражного керуючого.

Важливо зауважити, що причиною для санації (заходів для запобігання банкрутства) стало великі збитки Ельдорадо, яких мережа зазнала під час повномасштабної війни. При цьому кредитори заявляють, що не було надано прямих доказів причинно-наслідкового зв’язку збитків та настання неплатоспроможності.

Водночас на думку цих компаній, збори кредиторів Ельдорадо були проведені з суттєвими порушеннями. Зокрема, називають: порушення строків скликання, відсутність процедури виборів кредиторами керівних органів зборів (голови та секретаря зборів, лічильної комісії тощо).

“Фактично нас поставили перед фактом, відвівши роль статистів, що мали узаконити дискримінаційні рішення зборів кредиторів ТОВ “Дієса” (Ельдорадо – ред)”, – сказано в спільній заяві брендів-кредиторів.

Фінансування санації відбувається без волі кредиторів. При цьому рішення про збори представники п’ятьох компаній називають сумнівними із точки зору легітимності. Загалом вимоги незабезпечених кредиторів становлять понад 2,4 мільярди гривень. Загальний відсоток всіх брендів, які підписали спільну заяву, становить 7,9% від загальних вимог незабезпечених кредиторів.     

Ельдорадо під ризиком банкрутства     

До повномасштабного вторгнення рф видання Forbes оцінювало мережу Ельдорадо близько в 100 мільйонів доларів. Проте станом на серпень 2023 року оцінка впала одразу на 45 мільйонів доларів. Якщо виторг мережі в 2021 році становив 14,2 млрд грн, у 2022-му компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. Максим Байдик, директор юридичного департаменту Ельдорадо, пояснив це тим, що разом із частиною товарів через російську агресію було втрачено значну частину архівів.         

22 вересня на загальному засіданні кредитори ТОВ “Дієса” схвалили план реструктуризації боргу компанії в розмірі мільярда гривень. Тепер Ельдорадо повинна підписати й надіслати заяву до Господарського суду Києва і кредиторів про затвердження плану санації. У разі її відповідності вимогам суд призначає засідання для її розгляду, на якому, зокрема, заслуховує всіх кредиторів. Якщо від плану реструктуризації відмовляться, то є ризик відкриття провадження про банкрутство з переходом до процедуру ліквідації. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • В Дії зʼявилась послуга для вкладників банків-банкрутів: як повернути гроші за лічені дні
  • Борги Енергоатому спровокують банкрутство інших енергопідприємств – експерт
  • Компанії Ford Motor загрожує банкрутство: в чому причина
  • За яких умов можна позбутися боргів, ставши банкрутом

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *