Долар стабільний, а євро знову летить у прірву – НБУ встановив новий курс валют на 18 вересня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на 18 вересня. За даними регулятора, американський долар все ще залишається стабільним. Проте європейська валюта знову змінилася в ціні. Стали відомо, скільки зараз коштує євро та долар в обмінниках.

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що американський долар залишається на позначці 36,57 гривні. Водночас європейська валюта знову подешевшала: євро станом на 18 вересня становить 38,96 гривні. Це менше на 28 копійок, якщо порівнювати з попереднім банківським днем.

Курс валют на 18 вересня:

  • Долар США — 36,57 гривні;
  • Євро — 38,96 гривні;
  • Польський злотий — 8,40 гривні:
  • Швейцарський франк — 40,79 гривні;
  • Юань — 5,03 гривні.

Водночас в пунктах обміну валют ціни на долар та євро відрізняються від офіційного курсу регулятора. За даними порталу Мінфін, станом на 18 вересня купівля долара в середньому відбувається за курсом 38,15 гривні, а продаж — 38,30 гривні. Що стосується євро, то в середньому цю валюту можна купити за курсом 40,90 гривні, а продати — за курсом 41,15 гривні.

Прогнози експертів

Керівник економічних програм аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень” Олександр Чупак розповів, що може бути далі з курсом євро. За словами експерта, євро далі буде девальвувати відносно долара. При цьому це пов’язано з тим, що країни Європейського союзу економічно зростають повільніше, якщо порівнювати з США. 

“Міжнародний валютний фонд (МВФ) ще кілька тижнів тому виступив із оцінкою, згідно з якою найпотужніша економіка ЄС – Німеччина – вступає в період рецесії, що, відповідно, буде впливати на курс Євро. Тож можна очікувати, що євро подешевшає відповідно долара, і, як ми розглядали вище, одночасно подешевшає і відносно гривні,” – зазначив Олександр Чупак.

Водночас фінансовий аналітик Олексій Кущ пояснював, що саме впливає на курс долара. Він зазначив, що, зокрема, допомагає стабілізувати ситуацію міжнародна допомога: близько 30 мільярдів доларів щорік Україна отримує від партнерів, завдяки чому вдається забезпечити стабільність гривні. Проте паралельно є відтік коштів на платіжних картках українських мігрантів в Європі та інших країнах.

“Відповідно, балансування цих двох факторів – відтік коштів на утримання українців за кордоном і притік валюти від міжнародних донорів – це і формує базовий тренд гривні. Серед додаткових трендів – надходження від трудових мігрантів скоротилися, але в принципі є більше 10 млрд доларів на рік. Також зерновий коридор функціонує. Тобто ми отримуємо експортну виручку за експорт зерна, це в межах 5-6 млрд доларів”, – каже Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • НБУ знизив облікову ставку. Як це вплине на курс долара та євро: прогноз експертів
  • Танці навколо долару: яким буде курс євро і до чого тут фінансова політика США
  • Забудовники очікують послаблення гривні: скільки буде коштувати житло наступного року
  • Восени істотно зміняться ставки кредитів та депозитів: прогнози банкірів

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *