Долар та євро активно дорожчають: НБУ оновив курс валют на 5 жовтня

Національний банк України встановив офіційний курс валют на четвер, 5 жовтня. Згідно з даними регулятора, і американський долар, і євро подорожчали. Стало відомо, на скільки сильно змінилася ситуація.     

Такі дані з’явилися на офіційному порталі Національного банку України. Зазначається, що долар США становить 36,60 гривні: на копійку дорожче, аніж в попередній банківський день. Європейська валюта піднялася за курсом більш відчутно: станом на 5 жовтня курс євро становить 38,43 гривні. Це на 10 копійок більше, якщо порівнювати з минулим банківським днем.

Курс валют на 5 жовтня:

  • Долар США – 36,60 гривні;
  • Євро – 38,43  гривні;
  • Польський злотий – 8,30 гривні;
  • Швейцарський франк – 39,88 гривні;
  • Юань – 5,02 гривні. 

При цьому слід зазначити, що цифри в пунктах обміну валют можуть відрізнятися від офіційних даних регулятора. За даними порталу Мінфін, станом на 5 жовтня в середньому купівля долара відбувається за курсом 38,05 гривні, а продаж – 38,20 гривні. Якщо казати про євро, то в четвер в середньому продаж відбувається за курсом 40,65 гривні, а купівля – 40,35 гривні. 

Прогнози експертів

Раніше економічний експерт та член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин поділився своїм прогнозом щодо того, якою буде ситуація з курсом валют у жовтні. За його словами, сильних коливань очікувати не варто. За прогнозом експерта, курс долара в жовтні коливатиметься в межах коридору: від 38 до 38,5 гривні за долар. При цьому Пендзин вважає, що й на початку листопада сильних змін не буде теж. Основне джерело надходження валюти в Україну – макрофінансова допомога, і поточний рік поки є абсолютно спокійним з цього приводу, зауважив аналітик. 

Нещодавно також аналітики Dragon Capital оновили свій прогноз щодо курсу долара на кінець 2023 року. Експерти зазначили, що високий рівень міжнародних резервів, підтримка міжнародних партнерів, відмова від фінансування дефіциту бюджету Нацбанком та стабілізація курсових очікувань створюють передумови для подальшого пом’якшення валютних обмежень та повернення до помірної гнучкості курсу гривні до долара вже цьогоріч. При цьому аналітики очікують на офіційний обмінний курс гривні на кінець 2023 року на рівні 36,6-37,5  гривні за долар, порівняно з попереднім прогнозом 39 гривні за долар, і прогнозують помірне послаблення до 41 гривні за долар до кінця 2024 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • Ціни на пальне в Україні зростатимуть через важливе рішення НБУ: прогноз експерта
  • Яким буде курс євро в жовтні: прогноз банкіра
  • Як зміниться курс гривні до долара після рішення НБУ щодо введення гнучкого курсу: прогноз трейдера

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *