В Україні під загрозою виплата зарплати держслужбовцям та вчителям – у WSJ розкрили деталі

США та інші країни-донори фактично виплачують зарплату державним службовцям та вчителям в Україні. Також це стосується фінансування охорони здоров’я, житлових субсидій та іншого. Допомога закінчиться протягом наступного місяця за відсутності нових грошових надходжень від конгресу США. 

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на українських та американських урядовців, коли назрівало припинення роботи уряду, державний секретар Ентоні Блінкен 24 вересня попередив лідера меншості в сенаті Мітча Макконелла, що Україна зіткнеться з серйозним економічним і політичним шоком, якщо конгрес припинить допомогу Києву. Телефонний дзвінок від держсекретаря США був закликом до законодавців Республіканської партії включити фінансування України до тимчасових заходів.

США та інші країни-донори фактично виплачують зарплату 150 тисячам державним службовцям в Україні та понад півмільйону вчителів, професорів і працівників шкіл, не кажучи вже про державні витрати, починаючи від охорони здоров’я та закінчуючи житловими субсидіями. Як пояснюється у статті, потік цивільної бюджетної допомоги сплачується Україні через Світовий банк.

“Уся заробітна плата, яка зараз виплачується в Україні в бюджетній сфері за останній рік, у тому числі соціальні та інші програми, фінансується коштом цього”, – цитує журнал українських чиновників.

Загалом програма Світового банку “Мир” — офіційно відома як “Державні витрати на підтримку адміністративної спроможності” — надіслала Україні 23,4 мільярда доларів, з яких 20,2 мільярда доларів профінансували США, а 2 мільярди доларів – Великобританія. Загальна допомога США Україні після повномасштабного російського вторгнення — включаючи гуманітарну та військову допомогу — за даними Кільського інституту світової економіки, німецького науково-дослідного інституту становить 72,8 мільярда доларів.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) обробить жовтневий грошовий переказ у розмірі 1,15 мільярда доларів через програму Світового банку за умови, що Україна продемонструє, що вона належним чином витратила попередній трансфер, сказав американський чиновник. Майбутні виплати невідомі. Інший український чиновник сказав, що після жовтня уряд Києва міг би використати інші кошти раніше, ніж планувалося, щоб пережити листопад і грудень, але без нового фінансування картина у 2024 році стає темнішою.

Європейський Союз є навіть більшим донором цивільної допомоги, ніж США, і великі економіки, такі як Японія, і може активізуватися, якщо допомога США зникне, заявили чиновники. З усім тим, американська фінансова та військова допомога, з якою ЄС не може зрівнятися, розглядається як барометр здатності Заходу продовжувати підтримувати війну.

Деякі республіканці висловили занепокоєння щодо рівня корупції в Україні. Адміністрація Байдена намагалася гарантувати, що кошти не перенаправляються неналежним чином, визнаючи, що під загрозою здоров’я економіки України та здатність залучати кошти в Конгресі.

“Ми бачили, як Україна вживає агресивних дій, і це включає агресивні дії протягом останніх кількох тижнів, щоб подолати корупцію”, – сказав Міллер.

4,3 мільярдами доларів профінансовано на пріоритетні видатки І кварталу 2023 року в рамках проєкту “Мир” Світового банку

За даними Мінфіну, міжнародні партнери спрямували 4,3 мільярда доларів в рамках проєкт “Мир” на відшкодування пріоритетних видатків І кварталу 2023 року. 93% коштів – гранти від Сполучених Штатів Америки. Крім того, Україна отримала 15 мільйона доларів грантової допомоги від Фінляндії та кредит у розмірі 272 мільйони доларів від Світового Банку.

Метою проєкту “Мир” є часткова компенсація видатків державного бюджету, зокрема соціальних та гуманітарних, що не пов’язані зі сферою безпеки і оборони. У цілому в I кварталі 2023 року здійснено 171,9 мільярда гривень видатків з державного бюджету, які підлягають відшкодуванню міжнародними партнерами України в рамках проєкту “Мир”, зокрема:

  • 105,7 мільярда гривень (61,5%) – видатки соціальної сфери, що включають допомогу 2 мільйонам переселенців (18,6 мільярда гривень), житлові субсидії (9,6 мільярда гривень) для 1,9 млн людей;
  • 25,8 мільярда гривень (15%) – видатки сфери охорони здоров’я на оплату праці понад пів мільйона медичних працівників;
  • 25 мільярда гривень (14,5%) – видатки сфери освіти, що включають оплату праці пів мільйона вчителів середніх шкіл і 135 тисячам працівників закладів вищої освіти;
  • 8 мільярда гривень (4,7%) – зарплати 57 тисячам рятувальників ДСНС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

  • У США готуються до передачі 300 мільярдів доларів російських активів Україні
  • США передадуть Україні тисячі одиниць зброї, яку вилучили у Ірану – CNN
  • В Україні стартував пілотний проєкт із соціальної підтримки військових та їхніх родин: що це означає
  • Підтримка на 50 млрд євро від ЄС: угорський уряд Орбана хоче розділити гроші – Bloomberg

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *